Най-популярният уебсайт за порнография Pornhub наложи пълно блокиране на целия американски щат Тексас днес, съобщи Gizmodo.

"Може би знаете, че вашите представители в Тексас изискват от нас да проверим възрастта ви, преди да ви позволим достъп до нашия уебсайт. За съжаление, тексаският закон за проверка на възрастта е неефективен, натъкмен и опасен. Докато не бъде предложен истински вариант, ние взехме трудното решение напълно да деактивираме достъпа до нашия уебсайт в Тексас", написаха от Pornhub на всеки тексасец, опитал да влезе в платформата днес.

Същото съобщение е налице в още редица сайтове на същата компания - Aylo - RedTube, Brazzers, YouPorn.

Още през лятото на 2023 г. Тексас прие закон, който изисква всеки уебсайт с еротично съдържание да събира лични данни от потребителите и да проверява дали са навършили 18 години. Pornhub и други сайтове игнорираха закона, докато щатският главен прокурор Кен Пакстън не заведе дело срещу тях за нарушаването му.

Преди седмица Апелативният съд на САЩ реши в полза на Тексас - че новият закон не нарушава конституцията.

От Aylo обещават да се борят в съда, за да докажат, че изискването е против основния закон в САЩ. 

С това Тексас се присъединява към Монтана и Северна Калифорния, които също загубиха достъп до Pornhub и други сайтове в началото на годината. В Арканзас, Юта, Луизиана, Индиана и Вирджиния също бяха гласуване подобни закони и вероятно скоро и потребителите там ще останат без достъп.

Разбира се, нито един от тези закони не спира всеки тийнейджър да отвори който и да е порнографски сайт през прокси сървър или т.нар. виртуална частна мрежа.