От ГЕРБ са се отказали в последния момент да подпишат споразумението с "Продължаваме промяната - Демократична България", заради заложените в него реформи в съдебната система, регулаторите и службите.

Това каза пред бТВ съпредседателят на "Продължваме промяната" Кирил Петков пред бТВ. Както от ПП-ДБ заявиха и снощи, в последния момент преговарящите от ГЕРБ са се отказали от това да имат повече министри, но са заявили, че не могат да подпишат споразумението за реформи.

"Не можем да влезем в управление, в което да се залъгваме, че реформите ще бъдат направени. Няма смисъл да правим уговорки и те да не се спазват", заяви Петков.

И допълни, че от "Продължаваме промяната - Демократична България" са се съгласили ГЕРБ да получи 7 министерства. Петков декларира готовност след 9 месеца, ако реформите са извършени, да се говори за 50 на 50 разделение на министерските постове.

"Имам надежда, че утрото е по-мъдро от вечерта", заяви Петков.

Той каза, че все още не разбира какво се е случило снощи. И заяви, че по всяко време е готов на среща с ГЕРБ.

Петков изтъкна, че в последния момент от ГЕРБ са се отказали от това да имат повече министри. Но са заявили, че не могат да подпишат споразумението, в което се описват реформите. Имало е съгласие Мария Габриел да бъде и премиер, и външен министър.

Както Клуб Z писа, в спораузмението, което ГЕРБ са отказали да подпишат, е било регламентирано да няма плаващи мнозинства - т.е. ГЕРБ и ДПС да успяват да прокарват гласувания в парламента с помощ от други парламентарни групи, най-вече "Възраждане" и "Има такъв народ". Записано е също така, че няма да има партийни квоти в регулаторите, а тхените членове ще се избират с прозрачен процес, като и двете страни имат право на вето.

За избора на ВСС и инспекторат е записано, че нито една партия няма да има ексклузивно място, за да допълни мнозинството от 2/3 от гласовете в парламента. Това означава, че ДПС няма гарантирано участие в съдебната система. Искането на ГЕРБ такова мнозинство да се търси само от евроатлантическите партии - т.е. само от ДПС, не е било прието.

"Да нямаме гнили ябълки, които през цялото време са били в тези органи", заяви Петков.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" са искали да бъде записано, че реформата в службите започва в края на юли.

"9 месеца говорим за реформи, но те не се случват", изтъкна Петков.

Той призва днес на обяд Мария Габриел да не връща празна папка, защото по Конституция има още 7 дни за преговори.

"Има 2-3 изречения да ги довършим. Нищо не предполага днес по обяд да се върне папката празна и да се отиде на избори.

С тази социология нищо няма да променим. Ще загубим еврозоната. Няма да влезем в никакво управление, ако тези реформи не бъдат почнати. Можем да се изпокараме, да изгубим време, да изпуснем еврозоната", каза Петков. 

Той заяви, че реформите не са "наши", а са очаквани от хората.

"Не се молим, няма молби, има държавническо чувство за отговорност. Моля да имаме една нормална европейска държава", заяви Петков.