Новият директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде окончателно гласуван до следващата сряда, прогнозира председателят на парламентарната здравна комисия ген. Стоян Тонев. На извънредно заседание депутатите в комисията единодушно одобриха правилата за избора на следващ управител и официално дадоха ход на процедурата. Очаква се критериите да влязат за гласуване в пленарната зала още утре, след което парламентарните групи ще разполагат с пет дни, за да издигнат своите кандидати за поста. 

Конкретни номинации на този етап не са правени, но по думите на ген. Тонев в ГЕРБ са обсъждани две имена. Едното е на сегашния директор на Втора градска болница и дългогодишен подуправител на НЗОК в периода 2002-2010 г. д-р Глинка Комитов. Другият кандидат е бившият директор на районната каса в Пловдив Иван Маджаров.

"Преди да представим номинациите решението ще мине през цялата парламентарна група, за да постигнем пълен консенсус в коалицията", уточни още ген. Тонев.

Според приетите правила бъдещият управител на НЗОК трябва да е магистър с поне три години опит на ръководен пост в здравеопазването. Допълнително са разширени само текстовете по отношение на неговия ценз, като изрично се позволява кандидатите да са с медицинско образование, а не само с финансово в областта на банковото, застрахователното и осигурителното дело, както беше досега. Предлага се също управителят на касата да може да следи за качеството на дейностите, за които плаща фондът. 

„Не може да разпределяш пари, да правиш плащания, да имаш изисквания към шефовете на болниците и едновременно с това да можеш да проверяваш само за технически нарушения и неспазване на договора, а да не можеш да определиш качеството", коментира новите текстове Тонев.

По думите му предложението е на самата Румяна Тодорова, но само депутатите в пленарната зала ще решат дали да се превърне в право по закон.

Утре се очаква да бъде окончателно решен и въпросът кой ще управлява националната здравна каса докато парламентът гласува новия директор. По този въпрос здравната комисия е поискала становища от колегите си в правната комисия и от заместник-министъра на финансите и председател на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев. Според депутатите правният вакуум може да се реши по три начина - управлението да се повери на един от подуправителите на институцията, председателят на надзора да делегира правата на някой от своите заместници или ръководителят с изтекъл мандат Румяна Тодорова да продължи да изпълнява длъжността. Бъркотията всъщност се дължи основно на нормативните разпоредби, според които настоящият директор на касата може да остане на поста до избора на свой заместник само, ако е освободен предсрочно. В случая Тодорова се намира дори в още по-сложен казус, тъй като не приключва свой мандат, а този на предшественика си Пламен Цеков. Освен това преди да бъде официално освободена от Народното събрание, договорът й на практика остава в сила.

Извън юридическите проблеми това, което притеснява всички, са плащанията на институцията. Между 25-о и 30-о число на всеки месец здравната каса превежда сумите, които дължи на изпълнителите на медицинска помощ за дейността им през предходния месец. Болниците се опасяват, че или няма да получат парите си, защото няма да има кой да подпише преводите, или плащанията ще бъдат обжалвани заради нелегитимност на подписаните документи. По думите на Стоян Тонев обаче място за притеснения няма, тъй като фактурите са били утвърдени от Румяна Тодорова още преди да изтече мандатът й, а самите плащания се нареждат от директорите на районните каси, които нямат проблем с легитимността.

"В случая най-важни са решенията на Надзорния съвет на здравната каса, а той вече е утвърдил месечните лимити на лечебните заведения. Директорите на районните каси пък имат пълното право да подписват фактурите за превод. Така че обжалване не може да има, възможно е само тридневно забавяне на плащанията", категоричен е председателят на здравната комисия.

На едно от следващите си заседания депутатите ще подложат на дебат и предложенията на ресорното министерство за промени в структурата на Надзорния съвет на здравноосигурителната институция. Идеята, включена и в проектопромените в Закона за здравното осигуряване, приети от кабинета, предвиждат членовете на управленския орган да се увеличат с още двама представители на държавата. Основните опасения са, че по този начин касата ще бъде одържавена, но по думите на Стоян Тонев подобно тълкувание е неточно, тъй като най-важните въпроси, касаещи институцията - размерът на бюджета и разпределянето на финансовите ресурси, е прерогатив на парламента.