Невижданият дисциплинарен щурм от 21 върховни прокурори, които Борислав Сарафов отведе показно в Софиската районна, даде резултат.

"Системни нарушения, неприемливи практики и редица пропуски при разпределението и воденето на преписките и досъдебните производства са установени при проверката на дейността на Софийската районна прокуратура (СРП)", се казва в днешно обобщение на прокурорския пресцентър.

Малко предистория

От встъпването си на власт като и.ф. през миналата година Сарафов видимо е вдигнал мерника на Невена Зартова (срещу която вече има образувани две дисциплинарки и която подаде оставка междувременно) и изобщо на Софийската районна прокуратура.

Интересен детайл е, че именно в Районна - след сутрешна среща между Зартова и Иван Гешев (по време на войната между последния и Сарафов) на 29 май 2023 г. бива образувано прословутото дело срещу Петьо Петров-Еврото и Кристиян Христов. Първоначално то е за принуда и изнудване на магистрати, както и че са прилагали незаконни записи. После към това разследване бива прикачен и Сарафов.

(Неправилно към днешна дата се пише, че то е прекратено - прекратено е в една част в Градска прокуратура, но тази, която касае зам.-главния по това време прокурор, си е при Даниела Талева - адхок прокурора за разследване на такива деяния, б.р.)

Така се стига до днешното съобщение и напълно очакваните изводи - особено по отношение на прословутия отдел "Специализиран", който Сарафов сочеше като "шпицкоманда". (Всъщност това е повсеместна практика във всички ключови структури - "правилните" прокурори или следователи с една заповед се обособяват в такъв отдел и после най-"чувствителните" дела се дават на отдел "Специализиран". Така, дори да приемем, че има истинско случайно разпределение, преписките почват да се "джуркат" само между този кръг прокурори, който шефът е посочил. Шефът на отдел "Специализиран" в СГП, още преди да кариерата му да "полети" в Спецпрокуратурата, се казваше Иван Гешев, бел. ред на Клуб Z).

"Проверяващият екип е констатирал нарушения на вътрешните правила за прилагане на принципа на случайния подбор при разпределението на делата и преписките в СРП - липса на мотивирано насочване (с резолюция или заповед) и на яснота по какви критерии преписките и делата са насочвани към отдел „Специализиран“, а не към останалите отдели в СРП, неспазване на сроковете за разпределение, неправилно обединяване на преписки и др.

Прокурорите от отдел „Специализиран“ са наблюдавали преписки и дела за престъпления с висок обществен отзвук и с фактическа и правна сложност, но при ревизията там са установени и преписки, които не отговарят  на тези критерии", обобщават днес проверяващите.

Също така изрично се посочва, че "прокурорите дори са се произнасяли по дела от компетентност на горестоящата Софийска градска прокуратура, което е нарушение на закона". Точно това е и обвинението, отправедно от СГП - че в момента, в който Сарафов като магистрат бива включен към делото за "Осемте джуджета", то вече не би трябвало изобщо да остане в СРП.

"Констатирано е, че по едно конкретно досъдебно производство прокуратурата е използвана и като инструмент за решаване на чисто търговски отношения и неоснователно е упражнявана наказателна репресия", заявяват още проверяващите.

Резултатите са предадени на Висшия съдебен съвет, на Висшия прокурорски съвет и на Софийска градска прокуратура.

Ето и пълния текст на прокурорското прессъобщение:

Системни нарушения и редица пропуски са установени при проверката на дейността на Софийската районна прокуратура

Системни нарушения, неприемливи практики и редица пропуски при  разпределението и воденето на преписките и досъдебните производства са установени при проверката на дейността на Софийската районна прокуратура (СРП), извършена от екип от 21 прокурори от Върховна прокуратура (ВП) под ръководството на завеждащия отдел „Инспекторат“.

Проведена е цялостна ревизия на работата на прокурорите от отдел „Специализиран“ в СРП за периода 01.01.2020 г. - 25.09.2023 г., както и на дейността на бившия административен ръководител и негови заместници.

В рамките на тематичната ревизия е извършен анализ на неприключилите, прекратените и спрените досъдебни производства, както и на преписките, по които са постановени откази да се образуват наказателни производства.

Проверяващият екип е констатирал нарушения на вътрешните правила за прилагане на принципа на случайния подбор при разпределението на делата и преписките в СРП - липса на мотивирано насочване (с резолюция или заповед) и на яснота по какви критерии преписките и делата са насочвани към отдел „Специализиран“, а не към останалите отдели в СРП, неспазване на сроковете за разпределение, неправилно обединяване на преписки и др.

Прокурорите от отдел „Специализиран“ са наблюдавали преписки и дела за престъпления с висок обществен отзвук и с фактическа и правна сложност, но при ревизията там са установени и преписки, които не отговарят  на тези критерии. Прокурорите дори са се произнасяли по дела от компетентност на горестоящата Софийска градска прокуратура, което е нарушение на закона. Констатирано е, че по едно конкретно досъдебно производство прокуратурата „е използвана и като инструмент за решаване на чисто търговски отношения и неоснователно е упражнявана наказателна репресия“.

Разкрити са и случаи, при които разследващите органи и наблюдаващи прокурори не са взели всички мерки за осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването – да се съберат в най-кратък срок необходимите доказателства за разкриване на обективната истина, да се проучват и проверяват всички материали като прокурорът непрекъснато контролира хода на разследването.

Проверката е установила, че по конкретни дела са формирани екипи от прокурори, в които е включван и прокурор от отдел „Специализиран“. Впоследствие материалите по преписката са били насочвани не към всички прокурори от екипа, а към конкретен прокурор. В един от случаите дори е била прекратена възможността на първоначално избрания прокурор да извършва справки по досъдебното производство в Унифицираната информационна система по съответното дело.

Екипът, извършил тематичната ревизия в СРП, е дал препоръки за подобряване на работата с цел недопускане на компрометиране на принципа на случайния подбор, както и за срочно, ефективно и законосъобразно приключване на разследванията.

Докладът от извършената ревизия ще бъде изпратен на Висшия съдебен съвет, на Висшия прокурорски съвет и на Софийска градска прокуратура.