Мария Габриел се съгласи да бъде натисната от Бойко Борисов.

Това обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков ден след провала на преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ.

"Мария Габриел направи голяма грешка, като се съгласи да бъде натисната от Борисов. (...) Той се скри, един път не вдигна телефона. Аз не умирам да си говоря с Борисов. Но когато си политически лидер не може да се криеш зад 4 човека, които са пратени да бъдат изпържени. Той хвърли под автобуса Мария Габриел. Нейната репутация бе унищожена - такъв политически ход в Европа сигурно и по света не е известен".

По-късно в интервюто Петков отново се върна на темата за характера на Габриел: 

"Ако тя е премиер и се поддава толкова лесно на такъв натиск, какво ще се случи като имаме сериозна драма в държавата. Когато нещата са по-сериозни от това дали Борисов ще се обиди. ГЕРБ ни помогна да осъзнаем колко сме силни в нашата коалиция", подчерта той и добави: "Борисов трябва да спре да се страхува и да седне на масата.​​​​​​"​ 

Петков подчерта, че голяма част от министрите не са давали съгласие да участват в проектокабинета на Габриел и определи ситуацията като "политическа измама". Той осъди ГЕРБ и за опита да бързо да прокара кабинета с поставянето на ултиматуми, въпреки предоставения едноседмичен срок за разговори.

Изтъкна две проблематични теми по време на разговорите с ГЕРБ. Едната от тях е уточняването на конкретен срок за реформа на службите. Докато ПП-ДБ е настоявала за 31 юли, че от другата страна е получава като отговор "някога, може би". Друг конфликт е възникнал след призивите на ПП-ДБ да се включи в споразумението текст за следствената тайна за специални случаи.

"В момента много от свидетелите по Нотариуса - не можем да извлечем информация от хората, те се крият".

Петков сподели, че в последния момент "една от дамите" се появила с документ, подписан от Габриел.

"Отваряме го, поглеждаме датата за службите - няма я. Знахеме веднага какво да видим. Конкретиката за реформата и следстввената тайна", посочи той. "При службите има голям страх. Страхът не идва от нас - искаме независима реформа. Страхът от реформа е от хората, които ще бъдат сменени, които имат информация за миналото. Не знам какво толкова страшно има да се направят тези реформи, освен ако нямаш лични притеснения".

Той идентифицира "трите места, където имаше най-голям натиск - енергетиката, отбраната и службите".

"Това са трите аспекта, в които Русия през последните 30 години държи да има контрол. Слагам въпросителни - защо трите врати на българската държавност за Русия се оказаха ябълка на раздора с ГЕРБ".

Посланието на Петков към ГЕРБ е, че "старият модел свърши".

"Не може вече с изнудвания и шантажи. Разбираме, че зад тях стоят стотици хиляди гласа. Но времето на хитринките трябва да свърши".

Съпредседателят на ПП посочи, че е правил опити да привлече Борисов на масата за преговори. Последният му контакт бил извършен на 18 март. Изпратил му следното кратко съобщение без да получи отговор:

"Страхът е най-лошия съветник".

Николай Денков обаче заяви пред бТВ, че има доверие на Габриел/

"Искам да преговарям с хора, които са готови да продължат да работят по програмата за развитие. Имам доверие на Мария Габриел. Ако е готова – да се върне на преговорите и да се опитаме да възстановим доверието. Ако не може – отиваме в непознати води", каза Денков.

По думите му тази негова позиция не е обсъдена с останалите лидери на ПП-ДБ.

"Това е единствената възможност, която може да ни изкара позитивно от настоящата ситуация. Това е мое лично мнение, не съм сигурен, че другите политици от ПП са готови на такава крачка. Трезвият анализ на ситуацията показва, че друг позитивен ход няма. Единственият начин е да се върнем отново на правилния път, по който се търси съгласие. Ако някой трябва да тръгне в тази посока не сме ние – това са хората от другата страна. Не се моля на никой, нашият акт вчера беше много ясен – или ще работим по нашата програма, или България отива към неясно бъдеще. Никога не сме се молили на ГЕРБ-СДС", допълни Денков.