Като човек, който е преживял като посланик терористични актове в Москва да споделя три неща.

Първо: първото чувство е съпричастност и молитви за всички, които са загинали или ранени. Преди да правим анализ, ние сме хора и човешкото съпричастие трябва да бъде водещо.

Второ: насилието е част от живота в Русия, при това в пропорции, които нормалният европеец трудно може да възприеме. Такива терактове има в много страни - спомнете си Брайвик.

Трето: не бързайте с хипотезите. Изчакайте поне до утре (коментарът е писан вчера, б.р.). Всичко съм виждал - и терактове от руските спецслужби, и от ислямисти, и от всякакви маргинали, вкючително тези с оръжие от фронта - освободените от затворите.

Но си спомнете, че американското посолство предупреди американските граждани в Москва да избягват места с масово струпване на хора. И още по-важно - американците потвърдиха, че правят това предупреждение въз основа на информация от руските служби - и от от ФСБ. Тоест звучи странно, че ФСБ не са знаели.

Всичко ще стане ясно, ако обвинят украинците.

Бог да прости невинните жертви! За другите, за живите, ще има време.

---

Бел. ред. - публикуваме личното мнение на Илиян Василев от фейсбук профила му. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.