Близо 600 роднини на 81 заложници на "Хамас" се обърнаха към президента на САЩ Джо Байдън с молба да призове премиера на Израел Бенямин Нетаняху да договори сделка за освобождаването на близките им, предаде Times of Israel. В писмо, изпратено до американския държавен глава, семействата изразяват разочарованието си от предполагаемата липса на ангажимент на израелското правителство за финализиране на споразумение с терористичната организация.

"Ние сме все по-разочаровани и загрижени от липсата на последователна комуникация и отдаденост от страна на израелския премиер и военния кабинет към каузата за освобождаването на заложниците", се посочва в текста.

Признавайки усилията, положени от САЩ за осигуряване на временно прекратяване на огъня в края на ноември, по време на което бяха освободени над 100 заложници, семействата подчертават тежките условия, на които са подложени тези, които все още са в плен на "Хамас".

Писмото описва страданието на заложниците, включително твърденията за физическо, емоционално и сексуално насилие, глад и заплахи за живота им.

Смята се, че около 130 души остават заложници на "Хамас", след отвличането им от бойци на терористичната групировка на 7 октомври 2023 г. Семействата изразяват готовността си да си сътрудничат с администрацията на Байдън, за да мобилизират подкрепа от израелската и американската общественост, чрез която да улеснят постигането на всеобхватно споразумение.