Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж постигна частична победа в съда: засега той може да не бъде екстрадиран в САЩ. По този начин делото е отложено за момента и ще се гледа на следващото заседание на 20 май.

Върховният съд в Лондон постанови, че той не трябва да бъде екстрадиран незабавно. Това означава, че жалбата на австралиеца все още може да бъде уважена.

Както обясняват съдиите, жалбата е отхвърлена по шест от деветте точки. Съдиите определиха на САЩ срок от три седмици, в който да "гарантират по задоволителен начин", че Асанж ще бъде защитен от законите за свобода на изразяване в случай на съдебен процес в САЩ и че няма да бъде изправен пред смъртно наказание.

САЩ настояват за екстрадицията на австралиеца, който е в затвора в Обединеното кралство, от години и окончателното решение трябва да бъде взето въз основа на ново изслушване на 20 май.

Решението е частична победа за Асанж. Той е обвинен в 17 случая на шпионаж и злоупотреба с компютър за публикуването на серия от секретни американски документи в платформата си за разобличаване на информация преди почти 15 години.

По време на двудневното изслушване през февруари адвокатът на Асанж заяви, че американските власти искат да накажат клиента му за разкриването на платформата на "престъпността на американското правителство в безпрецедентен мащаб", включително изтезания и убийства.