Атентаторите бягаха към Беларус, не към Украйна.

Това обяви президентът на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от държавната агенция БелТА. Така държавният глава опроверга единственото "доказателство" на Кремъл, че нападателите са действали в сътрудничество с Украйна и Запада.

Любопитно е, че Лукашенко изразява пълно съгласие с наратива на Москва, докато отваря пробойна в него.

"Те не можаха да отидат в Беларус. Техните куратори ("имаме подозрения за някои, ще се обадя на Путин и ще им кажа моите подозрения" - уточнява пред БелТА президентът) разбраха, че е невъзможно да се влезе в Беларус. Защото в първите минути, както Русия премина в засилен режим на сигурност, така направихме и ние. Още в първите минути ми докладва председателят на КГБ (в Беларус спецслужбата все още носи съветското си име). Сами въведохме нашите подразделения в бойната ситуация".

Агенция посочва, че служители на МВР са били поставени по пътищата, включително по маршрути, свързващи Беларус с Русия. Участвали също сили на КГБ, Държавния граничен комитет и някои военни части.

"Затова не можаха да влязат в Беларус. Затова се отклониха и отидоха в участъка на украинско-руската граница", обясни държавният глава и подчерта, че Беларус и Русия са си сътрудничили "ефективно и гладко".

В края на статията става ясно какво цели Лукашенко с коментара на атентата - да извини бавното залавяне на атентаторите, които разполагаха с повече от час да убият над 130 души и да избягат, преди да се появят първите служители на реда.

Както вероятно и престъпното бездействие на руския си колега, който можеше да приеме сериозно американските предупреждения за планираната атака, вместо да обвинява Вашингтон, че се опитва да сее хаос в завладяната от него държава.

"Защо говоря това? Защото започнаха заради тези бегълци да упрекват Путин: "Ето, нещо се случи, но той мълчи, не говори, няма обръщения и т.н." Ние с Путин не спахме цял ден! Какво знаят те за това? Имаше непрекъснато взаимодействие. Когато трябваше нещо да се каже, той излезе и говори", изтъкна Лукашенко.

В първото си публично слово Путин така и не спомена името на Ислямска държава, която вече бе поела отговорност и бе публикувала видеа от атаката. Вместо това руският президент допусна, че зад нападението стои "нацисткият" режим в Киев.