Определението за геноцид трябва да се разшири, за да включи блокирането на хуманитарна помощ в знаковото дело на Международния наказателен съд (МНС) срещу Израел. Това съобщи ирландският външен министър Мишел Мартин, цитиран от "Гардиън". Той добави, че ирландското правителство възнамерява да се намеси в делото, заведено от Южна Африка и да настоява, че ограничаването на храната и други основни стоки в Газа може да представлява намерение за извършване на геноцид.

"Смятаме, че има основание, като се има предвид как се води тази война. Ние ще поканим съда да разгледа въпроса за разширяването на начина, по който се определя дали е имало геноцид или не, въз основа на това че цялото население е колективно наказано".

По думите на Мартин има доказателства за ясен модел на поведение, който е възпрепятствал хуманитарната помощ и е довел до масово разпространено страдание.

"Половината население на Газа е изправено пред глад, а 100% изпитва продоволствена несигурност."

Целта на Дъблин ще бъде да убеди МНС в необходимостта да се разширят критериите, по които се определя геноцид.

"На първо място трябва да има отговорност за това, което се случи в Газа, на второ - ние искаме да повлияем на бъдещото водене на войни".

Според правозащитни организации само около една пета от необходимите доставки стигат до Газа, тъй като Израел продължава въздушната и сухопътна офанзива в анклава след атаките на "Хамас" от 7 октомври. 

"Преживявали сме глад, нашата психика разбира какво е това", обяви Мартин.