Европейската комисия отрече днес да има различия с финансовите министри на страните от Еврозоната, т.нар. Еврогрупа  по проблема с Гърция.

Кредиторите на страната очакваха днес писмено предложение за споразумение, което правителството на Алексис Ципрас обеща снощи да им направи.

Два кръга преговори между Атина и Еврогрупата се провалиха миналия петък и в понеделник, след като Ципрас отказа да поиска продължаване на сегашната програма за заеми срещу реформи.

Финансовият му министър Янис Варуфакис обвини председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, финансов министър на Холандия, че в понеделник представил неприемлив за Гърция проект за споразумение на мястото на друг, приемлив, предложен по-рано от еврокомисаря по икономическите и паричните въпроси Пиер Московиси.

„Ненужно е да търсят разрив или противоречия“, каза днес по адрес на гръцкото правителство заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. „Нашата позиция е ясна и единна“.

„При техническите консултации (преди заседанието на Еврогрупата в понеделник – б.а.) бяха пуснати в обръщение различни чернови...гн Варуфакис се опитва да търси разделение...Няма никакви разделения, а има единна позиция“, добави Домбровскис.

Еврогрупата настоява Атина да поиска шестмесечно продължение на сегашната програма, за да получи срещу него следващите траншове от спасителните заеми, без които не може да обслужва дълга и рискува да фалира и да изпадне от Еврозоната.

Срещу това Еврозоната обещава да позволи на Гърция известна гъвкавост в сегашната програма, т.е. подмяна на най-болезнените ѝ мерки с други за поощряване на растежа и заетостта и за социална защита.

Гърция отказва да направи това и настоява за ново кредитно споразумение, което да покрие текущите нужди на правителството, докато то осъществи алтернативна на досегашната икономическа програма и преговаря за разсрочване на дълга с кредиторите.

Ципрас иска премахване и на досегашния надзор от т.нар. тройка, състояща се от представители на кредиторите – Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.  

Днес гръцките вестници публикуваха част от мерките, които Варуфакис предложил на партньорите в Еврогрупата онзи ден. Те включват общи формулировки като ограничаване на бюрокрацията, засилване на независимостта на данъчната администрация, създаване на данъчен съд и нови процедури за фалит, реформа на съдебната система.

Домбровскис отказа веднага да коментира гръцкото предложение, посочвайки, че не го е виждал черно на бяло.

„Зависи какво трябва да се разбира под  думите „кредитно споразумение“, каза той. „Под това ние разбираме продължаване на сегашната програма с условия и с известна гъвкавост“.

„Точка първа – ние наистина трябва да видим текст и какво има в текста“, добави той. „Има пари за Гърция, ако си изпълнява програмата“.

Страната дължи над 9 милиарда евро вноски по дълга си през юли и август и няма откъде да ги вземе, ако не изпълнява досегашното споразумение с кредиторите. Положителен доклад от периодичня преглед на изпълнението му е условие за отпускане на траншовете.

Не беше веднага ясно дали Еврогрупата ще се събере на извънредно заседание в петък да обсъди гръцкото предложение. В понеделник Дейселблум даде на Варуфакис срок до петък да го направи. Ципрас отговори, че не могат да разговарят с Гърция с ултиматуми и че не бърза да постигне сделка.

Все повече разтревожени вложители обаче продължаваха да теглят парите си от нестабилните гръцки банки и не беше ясно дали Европейската централна банка ще продължи да им осигурява ликвидност по кредитна програма, чийто лимит от 65 милиарда евро, който те приближаваха.

Германия недоволства, че това е неофициален канал за финансиране на правителството в Атина, ако с парите от ЕЦБ банките купуват негови облигации.

Заседанието на управителния съвет на банката беше насрочено за 16 часа българско време в сряда.

Без подкрепата от ЕЦБ гръцките власти могат да се окажат принудени да въведат капиталов контрол, т.е. да ограничат достъпа на спестителите до парите им.

„Това, което може да бъде обсъждано на следващата Еврогрупа, ако тя се състои, е молба за възможно продължаване на програмата“, каза Домбровскис. „Няма да има време за детайли, ...за обсъждане на по същество на мерките в програмата. Първата стъпка е тя да се продължи“.

Той посочи също, че за Гърция би било „сложно“ да прибегне към пряко кредитиране от международните финансови пазари.

„Пазарите трябва да бъдат уверени, че се подготвя споразумение“, каза той.