Служители на дирекция „Киберпрестъпност“ – ГДБОП са провели операция за предотвратяване на незаконно използване на музика като обект на авторското и сродни на него права, съобщават от МВР.

Действията са реализирани вчера под наблюдението на Софийската районна прокуратура и са съвместно с Европол.

В хода на спецакцията киберполицаите са установили собственик на 12 сайта, който ги е изградил и поддържал, за да предлага на потребителите им достъп до популярна музика в различни страни, като е осигурявал възможност за свалянето им в .mp3 формат.

Поради констатирани множество нарушения на правата върху обекти на интелектуалната собственост вече не работят:

downloadmp3bg.com, baixarmp3gratis.com, www.tekstove.org, mp3pesme.com, mp3piosenki.com, descarca-muzica.com, indirsarki.com, mp3kostenlos.com, mp3hitove.com, mp3greek.gr, xn--3-wtbj.net и mp3aghani.com. 

Като доказателства са иззети документи и дигитални устройства, чрез които е осъществявана незаконната дейност.

"Операцията е проведена в координация с Европол в рамките на ЕMPACT (Програма за мултидисциплинарно и многоведомствено оперативно сътрудничество за борба с организираната престъпност на ниво ЕС с приоритетна дейност по борба и разрушаване на престъпни мрежи и престъпни дейности на  индивидуални предприемачи, участващи в престъпления срещу интелектуална собственост, ръководена от Република България)", съобщават още от МВР.