Софийският градски съд постанови „задържане под стража“ за директора на Агенция "Митници" Петя Банкова. Мярката за неотклонение "задържане под стража" беше постановена и за Стефан Димитров.

От прокуратурата посочиха, че може да се направи основателно предположение, че Петя Банкова и Стефан и Марин Димитрови са извършили престъпление и съществува реална опасност да извършат друго престъпление.

В пледоариите си защитниците на Петя Банкова и Стефан Димитров изразиха мнение, че мерките им за неотклонение трябва да бъдат по-леки.

Адв. Аделина Натина, защитник на Петя Банкова, посочи, че клиентката ѝ има две непълнолетни деца, постоянен адрес, на който може да бъде открита, влошено здравословно състояние, няма криминална регистрация, винаги е работила за българската държава и след назначаването ѝ за директор на Агенция „Митници“ са разбити канали за контрабандни стоки. Няма нито едно пряко или косвено доказателство Банкова да е извършила което и да е престъпление, каза още адв. Натина. Адв. Людмил Рангелов, също защитник на Банкова, каза че гласовите доказателства, за които прокуратурата съобщи, са смесица от информация за интриги на най-високо политическо ниво, интриги в едно ведомство, слухове и предположения и няма гласово доказателство, което да сочи, че Банкова участва в организирана престъпна група.

Познанството на Банкова със Стефан Димитров не е подплатено с никакви факти, които да установяват, че то е създадено и се поддържа за престъпни цели и че тези цели действително са реализирани и Банкова е съзнавала, че чрез отношенията си с този човек, способства за реализиране на такива престъпни цели, добави адв. Рангелов.

Адвокатите на Стефан Димитров - Ивайло Найденов и Марио Найденов, посочиха, че няма опасност Димитров да се укрие, може да бъде намерен на адресите си в София и в Хасково, няма доказателства за престъпна дейност, касаеща контрабанда на акцизна стока. Предположения на ДАНС или други оперативни служби не могат да бъдат доказателства, на базата на които да се твърди за такова извършено престъпление, посочиха още защитниците. Според тях не е налице опасност Димитров да извърши друго престъпление.

Съдия Тони Гетов каза, че при разпитите Банкова твърди, че не познава Стефан Димитров и баща му Марин Димитров, който преди днешното заседание беше транспортиран в болница „Пирогов“ поради влошено здравословно състояние. По думите му са събрани и изготвени веществени доказателства, от които става ясно за проведени десетки разговори между Банкова и Стефан Димитров. Има и експертиза, от която е видно, че двамата се срещат в хотел в Правец. В проведените от тях разговори многократно се обсъждат аспекти от дейността на Агенция „Митници“, каза още съдията. По думите му има и снимки и разговори за проведени срещи между Петя Банкова и главния секретар на МВР Живко Коцев, организирани от Стефан Димитров. Заснети са снимки на Живко Коцев, Стефан Димитров и друго обществено известно лице, на които се вижда определен часовник, който след срещата им вече е на ръката на Живко Коцев, допълни съдия Гетов.

На този етап на разследване са налице данни за съпричастност на подсъдимите в организирана престъпна група, каза още той. По думите му съдът намира, че е налице реална опасност Банкова или Димитров да извършат друго престъпление.

В отговор на въпрос защо досега не е обвиняем главният секретар на МВР Живко Коцев, след като на снимка се вижда споменатия от съдия Гетов часовник, наблюдаващият прокурор Илиан Точев каза пред журналисти, че „досъдебното производство е на по-малко от 72 часа“ и предстои да се събират и анализират още доказателства. Дали е бил разпитван Бойко Рашков по повод познанството на обвиняемите с него, прокурор Точев каза, че Рашков не е разпитан като свидетел.

Разследването продължава и ако се съберат други доказателства, няма пречка да бъдат повдигнати обвинения и на други лица, добави Точев.

На 4 април директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова беше задържана за 72 часа и обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души, които тя не познава, каза тогава пред медиите адвокатът ѝ Аделина Натина.