Вътрешният министър Калин Стоянов заяви пред журналисти, че бившият вътрешен министър Бойко Рашков го е запознал с обвиняемите за контрабанда Марин и Стефан Димитрови. Това предаде БНТ.

Днес Стоянов е в парламента, за да се яви пред новосъздадената комисия по повод разплитането на аферата около Агенция "Митници", Живко Коцев, хасковлиите Димитрови, Паскал и пр.

"Познавам ги от министерството, Бойко Рашков запозна абсолютно всички в МВР с тях. Как и по какъв повод - те бяха доста често в министерството, предимно Стефан."

Стоянов каза, че има информация за "вечеринки", в дома на Бойко Рашков, на които вероятно са присъствали и обвиняемите.

"На които вечеринки са се разпределили задачите на всеки от присъстващите кой по какъв начин да ме дискредитира до ротацията, за да не остана на поста министър на вътрешните работи.

Впоследствие на тези вечеринки, след като се разпределят задачите, е започнало и кадруването - кой ще бъде министър, кой ще бъде зам.-министър и т.н."

Стоянов потвърди и, че е бил разпитван в прокуратурата, но не във връзка с Живко Коцев и агенция "Митници", а относно назначения в ОДМВР-Хасково (всъщност и Димитрови, и т. нар. Паскал, и Асен Василев, към който сочи атаката, са от Хасково - б.р.)

Иначе сутринта ексминистърът Иван Демерджиев постави резонния въпрос - как така "случайно" е изтекъл в приближени на прокуратурата медии разпитът на Живко Коцев, а не и този на Калин Стоянов.

Министърът обясни, че е имало лица, сред които и бившият финансов министър Асен Василев, които са му оказали натиск да назначи определен човек начело на полицията в града.

Покрай аферата с агенция "Митници" Стоянов ще бъде изслушан на заседанието на комисията.