Какво е общото между руската активистка Юлия Навалная, британската певица Дуа Липа, нидерландският състезател от Форума 1 Макс Верстапен и американският актьор Майкъл Джей Фокс?

Те са част от "100-те най-влиятелни личности" на "Тайм" за 2024 г.

"Влиянието е сложно понятие: то може да бъде за добро и зло, може да обхваща поколения, категории и перспективи", посочва изданието.

Имената в списъка са подредени в 6 категории: "Творци", "Икони", "Титани", "Лидери", "Иноватори" и "Пионери". 

Навалная оглавява най-многолюдната група - "Лидери". Текст за опозиционерката на Кремъл е написала американската вицепрезидентка Камала Харис. В него тя изразява възхищение от Навалная за словото й на Мюнхенската конференция по сигурността от 16 февруари - броени часове след съобщението за мистериозната смърт на съпруга й Алексей в руски затвор. 

"В полза на хората по целия свят Юлия Навалная вече пое своята лидерска роля на световната сцена. Навалная се зарече да продължи борбата на съпруга си за справедливост и върховенство на закона, като даде нова надежда на онези, които работят срещу корупцията и за свободна, демократична Русия. И по този начин тя демонстрира изключително себеотрицание и сила", пише Харис.

Други изтъкнати "лидери" са полският премиер Доналд Туск, аржентинският президент Хавиер Милей и новият държавен глава на Тайван Уилям Лай. Изброени са и имената на две от главните действащи лица в преговорите между Израел и "Хамас" - шефа на ЦРУ Уилям Бърнс и катарския премиер и външнен министър Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани.

Пълния списък на "Тайм" може да видите тук.