СИМОНА РУСЕВА

Терорист номер 1, който оглавява тайния “черен списък” на САЩ и е нарочен за ликвидиране, е тарторът на джихадистката организация “Ислямска държава” (ИД) Абу Бакр ал Багдади, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на висш щатски служител.

За главата му е определена награда от 10 милиона долара.

Кой всъщност е топтерористът?

Подробности от биографията му разкрива журналистическо разследване на германската обществена телевизия А Ер Де и на в. “Зюддойче цайтунг”. То е базирано на спомени на бивши приятели и съседи на Ал Багдади. Резултатът от разследването беше показан снощи на малкия екран, а днес е публикувано и в авторитетния мюнхенски всекидневник.

Главатарят на най-опасната в момента терористична организация, по-зловеща дори от “Ал Кайда”, е бил слаб ученик, повтарял е класове, не е служил в иракската армия поради силно късогледство, провалял се е на приемни изпити за университет.

Днес самозваният халиф е фантом. Знае какво го чака и не се показва публично. Малцина негови доверени хора знаят къде се крие.

Германските журналисти са успели да се доберат до първата лична карта на Ал Багдади. Тя е с номер 23450. В документа е записано, че той е роден на 1 юли 1971 г. в иракския град Самара, северно от Багдад.

Документи от студентските години на терориста

Според съседи, проговорили пред немските журналисти,  той се ражда в семейство на бедни земеделски стопани, обитавали скормна къща. Третият от четиримата им синове е записан като Ибрахим Авад Ибрахим ал Бадри. На снимка се вижда здраво момченце с надути бузки.

Пред камера застава мъж, израстнал с Ибрахим, заедно ритали топка:

“Той винаги, още от детството си, искаше да бъде лидер. Налагаше се и държеше мнението му да се зачита. Обичаше властта.”

Този, както и другите свидетели, решили се да проговорят пред чужди журналисти, са настоявали да не им показват лицата от страх от възмездие. По тази причина всички тв кадри със свидетели са замъглени.

Ибрахим ходи на училище, но науките не му вървят, повтаря. Въпреки това през 1991 г. успява да вземе матура, но от втори път. Изпитната комисия оценява знанията му на 481 точки от възможни 600. Само че абитуриентът получава бонус и така стига до въпросните 481 точки. Според тогавашната иракска образователна система всеки зрелостник получава определен брой точки допълнително, ако някой от семейството има особени заслуги към родината. Братът на Ибрахим ал Бадри е загинал като войник от иракската армия по времето на Саддам Хюсеин и е обявен за мъченик.

Така изглеждал на Ибрахим ал Бадри на млади години.

Самият Ибрахим също иска да отбие военния си дълг, но е негоден за казарма – има силно късогледство.

Младежът е решен да завърши висше образование. Той подава документи в университета в Багдад, като посочва желанието си да следва правни науки. Дипломата му обаче е слаба за юридическия факултет. Не се осъществяват и другите две желания на кандидат студента – филология и педагогика. И за тях не му достига успехът от дипломата на зрелостник. Така Ибрахим ал Бадри се записва в Университета по ислямски науки в Багдад. Първо учи във факултета по ислямско право, но после се прехвърля в друг – изучаване на Корана.

Дипломира се като магистър през 1999 г. Дипломната му работа е посветена на цитати от Корана и техния анализ. Започва да пише и докторска дисертация. През 2003 г. се жени за първата си съпруга, сватбата е в провинция Анбар.

Започват американските удари по Ирак, в страната навлиза и войска от САЩ. Почти година по-късно - през февруари 2004 г., Ал Бадри е арестуван от янките, но и до днес не е изяснено с какво ги е предизвикал. Иракчанинът прекарва 10 месеца в затворнически лагер "Камп Бука" в Южен Ирак.

Разследващите журналисти от А Ер Де и “Зюддойче цайгутнг” откриват документ от 30 юни 2004 г. В него се твърди, че Ал Бадри е упорит и неразговорлив.

Освободен е от американски плен през декември 2004 . и се връща обратно в университета в Багдад. По същото време е назначен за мюезин в столичния квартал Тобджи. Най-сетне през март 2007 г. довършва докторската си работа. Тя е оценена на 82 от 100 възможни точки. Оценката е “много добър”, макар рецензентът да открива много правописни грешки. Пред разследващите немски журналисти от управата на университета твърдят, че не могат да открият докторския труд. Имало три копия, но и трите били откраднати.

След като получава титлата доктор по ислямски науки, Ибрахим Авад Ибрахим ал Бадри потъва в нелегалност. Той се прекръства на Абу Бакр ал Багдади.

По данни ва иракското правителство и на западни разузнавателни служби Ал Багдади първо се бие в родния си град Самара като член на тогавашния иракски клон на “Ал Кайда”. Той бързо си извоюва авторитет и расте в йерархията на терористичната организация. Религиозното образование му помага да привлича все повече симпатизанти, но и да обяснява “научно” защо трябва да се избиват неверниците.

През 2010 г. джихадистите му признават титлата емир и така той застава начело на иракския клон на "Ал Каида". През април 2013 г. Ал Багдади обявява своята “Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Впоследствие синът на бедно селско семейство от Самара обявява, че ще превземе света. Така терористичната организация вече се нарича “Ислямска държава” (ИД).

Такава била волята на пророка Мохамед, а самият Ал Багдади бил негов пряк роднина. Разследването обаче не доказва подобна родствена връзка. Не е открит нито един документ в подкрепа на подобно твърдение.