"Рома" спечели и втория мач от четвъртфиналите на Лига Европа срещу "Милан" - този път с 2:1 като домакин, така с общ резултат 3:1 е полуфиналист. За попадане за трета поредна година на финал на евротурнир "вълците" ще спорят с хита на клубния футбол "Байер" (Леверкузен).

Другият полуфинал противопоставя "Олимпик" (Марсилия) и "Аталанта" (Бергамо). Двубоите са на 2-и и 9 май, а финалът на 22 май.

"Рома" поведе с попадение на Джанлука Манчини в 12-ата минута, а в 22-ата Пауло Дибала увеличи аванса на 2:0. Домакините останаха с човек по-малко в 31-ата минута заради директен червен картон за Зеки Челик, който извърши грубо нарушение.

Въпреки това "Милан" стигна само до един гол, след като направи куп пропуски. В 85-ата минута Матео Габия оформи крайното 1:2.

Друг италиански тим - "Аталанта" (Бергамо,) успя да преодолее фаворита за трофея в тази фаза "Ливърпул", макар че загуби с 0:1 на свой терен. Натежа резултатът от първия двубой - 3:0.

Мохамед Салах откри от дузпа още в 4-ата минута, "Ливърпул" притисна съперника си, но до края на полувремето не съумя да вкара втори гол. Малко след почивката "Аталанта" върна баланса на силите на терена, а от един момент бе и по-добрият отбор, като пропусна поне да изравни.

"Байер" (Леверкузен), който стана шампион на Германия в неделя, продължи забележителния си рейд без загуба на всички фронтове този сезон - 1:1 като гост на "Уест Хем" и 3:1 общ резултат. Поражението бе близо, но Фримпонг изравни в 89-ата - това е пореден двубой, в който "аспирините" отърваха кожата в края.

Полуфиналът между "Рома" и "Байер" (Леверкузен) ще бъде повторение на този от 2023 г., когато италианският отбор продължи напред, но отстъпи във финала срещу "Севиля".

"Олимпик" (Марсилия) преодоля португалския "Бенфика" след победа с 1:0 (1:2 в първия мач) след редовното време и продълженията и 4:2 при дузпите.

ПАОК и Кирил Десподов отпаднаха в Лигата на конференциите

Българското участие в евротурнирите приключи. На препълнения си стадион "Тумба" в Солун ПАОК с Кирил Десподов падна с 0:2 от "Брюж", който бе спечелил и първата среща - 1:0.

Българският национал започна като титуляр и бе сменен в 71-ата. А белгийският тим доминираше и заслужено е на полуфинал, където ще срещне "Фиорентина".

Италианският отбор прескочи с много трудности "Виктория" (Пилзен) - 2:0 след продължения (0:0 в първата среща).

Другата полуфинална двойка е "Астан Вила" - "Олимпиакос" (Атина). И двата отбора минаха през дузпи в четвъртфиналните реванши.

Последният английски отбор в евротурнирите бе на път да бъде изхвърлен, губеше с 0:2 от "Лил" във Франция (2:1 в първия мач). Вкара гол в края, с който стигна до продължения и дузпи, като при тях се наложи с 4:3.

Отново скандални изяви срещу французи имаше аржентинският вратар Емилиано Мартинес, който провокираше съперници и феновете на домакините. Получи и жълт картон - при 11-метровите удари, породил много дискусии, тъй като бе вторият му в мача. Но не бе изгонен, поради факта, че картон в редовните 90 минути не се брои, ако съдията вдигне такъв и при дузпите.

Авторитети в съдийството припомниха това правило, което не се знае от много хора, защото рядко може да се види прилагането му.

"Олимпиакос" пък спаси гръцката чест в много труден тест срещу "Фенербахче". Резултатът в първия мач в Пирея бе 3:2, а "фенерите" стигнаха до 1:0 снощи. Така и край Босфора се играха продължения, а крайният победител бе решен с дузпи.

След поредица от вратарски спасявания "Олимпиакос" взе връх с 3:2 и ще се изправи на "Астън Вила". И в този турнир полуфиналите са на 2 и 9 май. Финалът е на 29 май.