Висшият съдебен съвет (ВСС) днес възстанови на длъжност съдия Петър Сантиров, съобщи "Правен свят". Миналата седмица той бе окончателно оправдан от Върховния касационен съд (ВКС) по делото за подкуп срещу него, бившия военен министър Николай Цонев и финасиста Тенчо Попов.

Петър Сантиров ще бъде възстановен като съдия в Софийския районен съд, но ВСС му даде един месец срок, за да встъпи като съдия в Софийския градски съд. Причината е, че през 2010 г. той се е явил на конкурс за повишаване, класирал се е, но конкурсът е бил атакуван пред Върховния административен съд. Междувременно съдия Сантиров бе арестуван и отстранен от длъжност. Докато съдебните инстанции гледаха делото за подкуп, ВАС отхвърли жалбите срещу конкурса за повишаване и реално съдия Сантиров е повишен, но не е успял да встъпи. Сега ВСС му даде този срок и той ще започне работа в СГС.

Сантиров, Попов и Цонев бяха главни герои в популярното дело "Абсолютен престъпник", в което бившият зам.-градски прокурор на София Роман Василев се обърна с тези думи към бившия военен министър. Те бяха оплетени в процеса само на базата на свидетелски показания от Петьо Петков - Пепи Еврото, който в крайна сметка се оказа, че ги е провокирал към подкуп. Петков едва преди седмици бе отстранен като шеф на Столичното следствие от главния прокурор Сотир Цацаров.

Междувременно през септември м.г., за да не бъде осъдена в Страсбург, държавата България предложи на Николай Цонев извънсъдебно споразумение на стойност 15 000 евро и той прие. Очаква се другите двама също да съдят страната.