Истински сюжет за шпионски разказ, който има претенции да се превърне в цял роман, бе разигран днес на заседание на Комисията  по вътрешна сигурност към НС. Бивш МВР-шеф разказа за странен достъп, определен като "нощно бдение" в сървърното на ОДМВР-Бургас.

То е било осъществявано от служители на ДАНС по устна молба на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и без никаква писмена заповед или нареждане.

Днес в парламента една след друга заседаваха Комисията за контрол на СРС и вътрешната. За изслушване бяха поканени "длъжностни лица" от дирекцията за подслушване на ДАНС и от МВР. Не бе уточнено нито кои са лицата, нито по какъв въпрос са там, но бе ясно, че е заради "Червеи". Комисията за контрол на СРС се оказа пълен провал за депутатите в опита им да научат повече подробности за разработката, тъй като всички длъжностни лица, начело с шефа на звеното за подслушване в ДАНС Иван Бонев, се оказаха обвързани със следствена тайна.

Един след друг те са заявявали, че са подписали декларации и носят отговорност за разкриване на информация. На този принцип на път бе да катастрофира и изслушването във вътрешната комисия. Последователно бяха поканени двама служители от отдел "Сигурност" на МВР, които обаче отново се позоваха на следствената тайна. От опозицията в лицето на Атанас Мерджанов и Красимир Янков (БСП) на няклко пъти предложиха прекратяване на изслушването, тъй като депутатите не били следователи, а и очевидно нямало нищо да научат заради прокурорската забрана.

Изненадващо обаче за изслушване бе поканен и бившият шеф на ОДМВР-Бургас Милен Димитров. Въпреки възраженията, че той не е длъжностно лице, защото веч е извън системата, Димитров бе изслушан с мотива, че операция "Червеи" е действала по времето, в което той е бил начело на областната дирекция. Оказа се, че той не е обвързан със следствена тайна - изобщо не е викан на разпит в прокуратурата. Затова охотно разказа какво е видял.

Милен Димитров

Първо той направи уговорка, че не е знаел за никаква операция "Червеи" и е разбрал от медиите през последните седмици. След това разказа и историята:

През есента на 2013 г. му се обадил вътрешният министър Цветлин Йовчев. Казал му, че  "Вътрешна сигурност" работи по нещо и затова при пълна секретност Димитров трябвало да осигури достъп до сървъра в дирекцията. За повече подробности Йовчев казал на Димитров да се свърже с Тодор Костадинов - по това време шеф на "Сигурността" в МВР, а понастоящем работи в ДАНС (Костадинов е другият "обект на интерес от прокуратурата" по казуса освен съдия Владимира Янева, потвърди днес Сотир Цацаров, б.р.). Димитров отговорил, че сам няма достъп до сървъра и трябвало да сподели за секретната операция с поне още един служител.

Така бил включен и Николай Иванов - шеф на айти сектора. Димитров се свързал с Тодор Костадинов, за да уточнят подробностите. Последният посочил, че го интересува сървърът, който поддържа полицейската регистрация и данните от служба КОС. Станало ясно още, че операцията трябвало да се проведе през нощта, за да протече под пълна секретност. 

На следващия ден Костадинов изпратил двама служители: "... две лица с чанти през рамо, малко по-големи от чанти от лаптоп", свидетелства Димитров. Запознали се по малки имена, но още в колата, на път за областната дирекция шефът на крайморската полиция "се усъмнил, че това не са служители на дирекция "Сигурност". Впоследствие, когато двамата се легитимирали, на картите им пишело, че са от ДАНС. 

Димитров им осигурил всякакъв достъп, какъвто поискали, въпреки че нямал никакво писмено разпореждане. За себе си смятал, че двамата ДАНС-аджии или търсят теч на информация, или проверяват надеждността на бъдеща служителка

"Цялото това поведение говореше за някаква конспиративност", посочи бившият полицай.

Седмица по-късно Тодор Костадинов отново му се обадил отново със същото искане за съдействие. Почти всяка седмица с малки изключения - през декември и януари, двамата служители получавали нощен достъп до съвръва на ОДМВР-Бургас. Лично Димитров ги е виждал два пъти, като ги взимал от бензиностанция в града и ги оставял пак там.

Те го изчаквали да си тръгне, за да отпътуват, без той да разбере с кого и в каква посока. 

Николай Иванов - техническото лице, прикрепено към тях, бил оставян по време на "нощните бдения" в съседна стая в случай на нужда. Това, което разказал той впоследствие на шефа си, било, че са го викали един-два пъти и е виждал разпънати лаптопи и кабели в сървърното. 

Един ден Тодор Костадинов отново се обадил на Димитров, като този път поискал достъп на двамата служители до помещенията на системните администратори в някое РПУ. Избрали 4-о управление в града, защото там съответната служителка била в отпуск. Какво са правили там ДАНС-аджиите, Димитров не може да каже.

До регионалния шеф обаче започнали да достигат сигнали от негови служители, че информационната системата започнала да блокира и според негови изчисления това ставало след всяко посещение на нощните гости.

През април 2014 г. по време на командировка в София регионалният полицейски шеф говорил с Тодор Костадинов, като му казал за проблемите в системата.

"Имаше паническа реакция. Каза, че всичко е законно и че министърът знае. Започна да нарежда документи на бюрото си... Казах, че искам писмена заповед и без нея няма да оказвам повече съдействие", обясни Димитров.

На следващия ден Костадинов му се обадил отново за достъп, но Димитров отказал. Малко по-късно пък в Бургас имало изнесено заседание на Министерския съвет и Димитров имал възможност да говори и с Цветлин Йовчев. Но при едночасовата им среща не го попитал нищо по въпроса - "разговорът тръгнал в друга посока". 

Междувременно в края на април 2014 г. била стартирана проверка срещу Димитров и на 1 август той бил дисциплинарно уволнен. По думите му, и до ден днешен той не знае защо е изхвърлен от системата - нямало мотиви.

След разказа на Димитров Атанас Мерджанов демонстративно напусна заседанието на комисията. Той обвини председателя й Атанас Атанасов, който всъщност обяви в медийното пространство за наличието на "Червеи", че е спретнал истински фарс. Той постави под съмнение разказа на Димитров, който в момента съди МВР за неправомерно уволнение и се обърна към него с молба, ако има някакви претенции, да ги потърси на друго място.

Мерджанов попита и защо комисията изслушва само бургаския полицай, като в доклада на Бюрото за контрол на СРС са посочени още няколко областни дирекции.

Клуб Z научи, че става въпрос за ОДМВР във Варна и Шумен, където по всяка вероятност също е била точена информация от масивите на МВР. В крайна сметка не стана много ясно какво биха могли да търсят ДАНС, при положение че в системата на МВР може да влезе всеки оторизиран за това служител от всяка една точка в България (ако обаче влизаш по този начин, се иска мотивировка - защо, а и системата пази история кой оперативен е влизал, кога и какво е търсил, б.р.)

Това провокира въпроси към Димитров. "Очевидно бях заблуждаван по елементарни въпроси. Не мога да кажа законно ли е било или не", каза той.

На въпрос на бившия вътрешен министър, а сега депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов: "Чували ли сте за СРС за Автоматизирана информационна система (АИС)", Димитров отговори : "Не, СРС се прилага само към физическо лице."

Но пък уточни: "Би могло. При такъв конспиративен достъп..." По негово време проверка какво са правили тези лица в ОДМВР-Бургас не е правена.

Спряганият за изпълнител Тодор Костадинов също е бил привикан днес в комисия, научи Клуб Z. Шефът на ДАНС обаче - Владимир Писанчев, е изпратил до вътрешната комисия писмо, в което се казва, че от 19 февруари (т.е. - днес) лицето е в болничен.