Мандатът на шефката на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) Румяна Тодорва е удължен до избирането на неин наследник, гласуваха депутатите. 

Според решение на парламента от 2013 г. мандатът на Тодорова изтичаше на 12 февруари 2015 г. Тъй като към момента няма избран неин приемник, това би могло да създаде проблеми в управлението на касата

"Сигурни ли сте, че с това решение сме юридически точни? Какво се случи за 48 часа, убеждавахте ни, че няма проблем, а се оказа че има? Кой ще понесе политическата отговорност?", попита Емил Райнов (БСП).

"Надзорът на касата легитимен ли е", приесъедини се съпартиецът му Филип Попов.

"Призовавам всички да подкрепим това решение. Още в понеделник Румяна Тодорва ще може да разпише за парите на аптеките и болниците. Трябва да се абстрахираме от изкушението да сме опозиция. Моментът с това решение е такъв", коментира Тунчер Кърджалиев (ДПС).

"Подписаният договор на Румяна Тодорова съдържа клауза, че тя ще изпълнява функциите до избора на нов. От тук тръгна проблемът. Но нека да не се изясняваме. Не би следвало надзорът на касата да подписва нов договор", каза парламентарната председателка Цецка Цачева.