Украинската армия е подложена на все по-голям натиск в източната част на страната и е спешно пращането на новите западни оръжейни доставки. Руското министерство на отбраната в Москва съобщи за превземането на малкото село Новобахмутовка в Донецка област.

"Ситуацията на фронта се влоши", написа украинският главнокомандващ Олександър Сирски във Фейсбук.

Русия атакува в няколко посоки и доминира по отношение на хора и материали.

"Ситуацията се променя динамично - в някои райони врагът постигна тактически успехи, в други райони успяхме да подобрим тактическите позиции на нашите войски", пише Сирски.

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова Запада да увеличи доставките на оръжия за противовъздушна отбрана. Руските въздушни удари в събота вечерта са били насочени срещу газопреносната система на страната му, заяви той във видеообръщение.

Западни военни експерти също наблюдават настъпление на руските войски.

"Русия вероятно ще постигне осезаеми тактически успехи през следващите седмици, докато Украйна чака подкрепата на САЩ да пристигне на фронта", анализира Институтът за изследване на войната (ИИВ) в САЩ. "Но остава малко вероятно руските сили да преодолеят украинската отбрана."

След месеци на блокада, миналата седмица САЩ договориха многомилиарден пакет от помощи. Междувременно украинският президент Зеленски се оплака от руските атаки срещу газопреносната система на страната му. Обектите, през които се пренася газ през Украйна за Европейския съюз, са били атакувани, каза той.