„Ислямска държава“ (ИД) призова своите последователи в социалните мрежи да извършат атаки в италианската столица Рим, съобщи радио "Гласът на Америка".

Джухадистите подканват симпатизантите си да отидат на обучение в Либия, където ще бъдат подготвени да извършат атаки в Рим. Според хората от ИД стратегическото местоположение на северноафриканската страна е чудесно за тези цели. Либия е разположена точно срещу Италия и разстоянието между двете страни лесно може да бъде изминато през Средиземно море.

Пропагандата е предприета в момент, в който италианските власти увеличават мерките за сигурност на ключови места. Те се готвят да разположат 4800 войници по улиците на Рим и другите големи градове в страната.

Службите за борба с тероризма се опасяват за атаки срещу вестници, синагоги и посолства. Засилени са и патрулите около Ватикана.

За това, че ИД планира атентат срещу папа Франциск, се заговори през септември 2014 г. Първи за това предупреди Хабиб ал Садр, посланикът на Ирак във Ватикана. Според него ислямистите взели светия отец след призивите му ИД да бъде спряна заради геноцида срещу йезидите в Ирак.

Завчера пък турският в. "Хюриет" съобщи, че джихадисти, прогонени от сирийския град Кобане, проникнали в Турция и оттам през България смятат да тръгнат към Европа и да извършат атентати в страни, участващи в оглавяваната от САЩ коалиция срещу ИД.