Мъж и жена запалиха копие на Корана в шведския град Малмьо в навечерието на началото на музикалния конкурс „Евровизия“, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Акцията е излъчена на живо в „ТикТок“. На кадрите се вижда как жената държи кръст, а мъжът е завит с фрага на Израел.

Запалено е и палестинско знаме в центъра на града.

Всичко това се случило недалеч от мястото, на което са планирани две събития, свързани с „Евровизия“.

През 2023 г. подобни акции в Дания и Швеция предизвикаха гневни демонстрации и протести, съпроводени от насилие, в държави с преобладаващо мюсюлманско население. Шведските власти обаче заявиха, че става въпрос за действия, които са законни от гледна точка на правото на свободно изразяване.

От днес в Малмьо започват многобройни партита и концерти в рамките на „Евровизия“, които ще продължат цяла седмица. Кулминацията ще бъде на 11 май, когато е големият финал на музикалната надпревара. Очаква се в града да пристигнат над 100 000 посетители.

Освен концерти в Малмьо са планирани и протести по повод войната в ивицата Газа. Организирани са както произраелски, така и пропалестински демонстрации.

Шведски изпълнители призоваха Израел да бъде изключен от тазгодишното издание на „Евровизия“ заради войната в Газа, но организаторите отхвърлиха подобна мярка.