Руското Министерство на вътрешните работи обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски, предаде ТАСС.

Съобщението се появило в базата данни на ведомството. Според ТАСС то гласи, че Зеленски, Владимир Александрович (в този ред се изписват трите имена на руски език – б.р.) е издирван по член на Наказателния кодекс на Руската федерация. Не се съобщава обаче кой точно е членът.

Достъп до сайта на руското МВР вчера следобед нямаше.

Малко по-късно Интерфакс съобщи, че МВР в Москва е обявило за издирване и Петро Порошенко – предшественика на Зеленски, който бе президент на Украйна през 2014-2019 г. Причини за неговото издирване пък изобщо не се споменават.

Още през октомври 2022 г. Украйна обяви за издирване заместник-председателя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев. Бившият руски президент се издирва по член 110, точка 2 (посегателство срещу териториалната цялост на Украйна). Преди това Дмитрий Медведев нарече режима в Киев терористичен и заяви, че терористите трябва да бъдат наказани за атаката с миниран камион на Кримския мост.

През март 2023 г. Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин. Той е обвинен във военни престъпления в Украйна, както и в незаконното депортиране на украински граждани, включително деца, от окупираните територии в Русия.

През октомври 2023 г. украинското външно министерство обяви за издирване и руския патриарх Кирил по обвинение, че нарушава украинския суверенитет.

„Съобщенията от Русия за включването на Володимир Зеленски в списъка с издирваните от руското МВР лица показва отчаянието на руската държавна машина и пропаганда, които се чудят какво още да измислят, за да привлекат вниманието. Бихме искали да припомним на всички, че за разлика от безсмислените руски съобщения, заповедта на МНС за ареста на руския диктатор Владимир Путин по обвинение във военни престъпления е напълно реална и приложима в 123 страни“, коментираха от украинското Министерство на външните работи.