И в навечерието на най-светлия християнски празник - Великден - Путинова Русия продължава обстрелването на цивилни цели в Украйна, съобщи Ройтерс.

Атакувани са регионите Харкив и Днепър, както и черноморският пристанищен град Одеса, където живеят и десетки хиляди българи.

В Харкив е подпалена хранителна фабрика, ударени са къщи и търговски обекти, двама са загинали.

В Одеса противовъздушната отбрана е свалила всички 13 атакуващи дрона, но падащи отломки са ранили четирима души и са предизвикали пожар в офис сграда. 

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи и за свален руски изтребител  Су-25 над Донецк, Източна Украйна.

"През изминалото денонощие руските терористи са използвали 8 ракети от различни типове и почти 70 управляеми авиационни бомби срещу пограничните ни селища и позиции на фронта. Дори навръх Великден не намалява желанието на руското зло да руши. Искам специално да поздравя 110-а механизирана бригада за това, че свали още един руски Су-25 над Донецка област", обяви той.

От "Ройтерс" подчертават, че твърденията на Зеленски още не са потвърдени от втори източник.

Украинският държавен глава каза още, че мирната конференция следващия месец, посветена на украинската Формула за мир, ще се състои и трябва да бъде успешна. Форумът, на който домакин ще бъде Швейцария, е планиран за 15 и 16 юни.

По-късно излезе информация, че свалените дронове са общо 23, част от тях са свалени и над Дневпетровска и Херсонска област - добрата новина е, че там няма жертви. Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на Курска област в Русия и Крим.