Българският посланик в Москва Атанас Кръстин няма да присъства на днешната инаугурация на руския президент Владимир Путин, защото бил болен. Причините са "здравословни“, съобщиха дипломатически източници.

Но не уточниха дали това е единственият повод за отказа на Външно да изпрати човек. И, ако Кръстин беше здрав, щеше ли да присъства.

Вчера от Министерството на външните работи отговориха на запитване на Клуб Z, че посланикът е възпрепятстван да присъства на инаугурацията по „лични причини“. И допълниха, че днес той ще бъде извън Руската федерация.

По информация на Клуб Z Кръстин е привикан в София от Външно специално, за да не участва инаугурацията. Явно обаче правителството отказва да обяви публично, че страна от ЕС не иска да присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Путин, и оправдава отсъствието на посланика с "лични причини". 

Покани за клетвата на Путин са получени от делегацията на ЕС в Москва и от страните членки.

Засега се знае, че от страните в ЕС само Франция ще изпрати посланика си в Москва Пиер Леви на церемонията.

„Правилното нещо е да не се участва в тази инаугурация. Моят съвет беше това да не се прави и мисля, че повечето страни членки няма да участват. Би било много трудно за украинците и много хора по света да разберат, че след като Путин е обявен за издирване от Международния наказателен съд (МНС), отговорен е за войната в Украйна и след като оспорихме изборите, които не бяха нито свободни, нито честни, след това да участваме в инаугурацията. Това определено щеше да е в противоречие“, заяви пред журналисти върховният представител на ЕС а външната политика Жозеп Борел, който говори преди началото на Съвет „Външни работи (развитие)“ в Брюксел.

Борел обаче бе категоричен, че всяка страна сама решава дали да изпрати свой представител или не.