Ежегодният "София Прайд" ще е проведе за 17-и път тази година на нова локация в столицата - площат "Княз Александър I Батенберг".

Там ще бъде концертът, който традиционно предхожда протестното шествие за човешки права, съобщават организаторите. Досега той се провеждаше в Княжеската градина, пред Монумента на окупационната Червена армия - чийто демонтаж обаче още тече.

"Надяваме се, че разположението на новата локация, в “триъгълника на властта”, ще накара властимащите да чуят по-ясно исканията на Прайда, основно за правното регулиране на хилядите еднополови семейства у нас. В момента сме в процес на набиране на доброволци за събитието, така че всеки желаещ може да се включи“, сподели Симеон Василев от организационния комитет на "София Прайд".

Миналата година лица на столичния Прайд бяха 11 български семейства, които застанаха с имената и лицата си в защита на целите му - равни права за всички семейства у нас, осъждане на езика на омразата срещу тях от политическите сили, ефективна превенция и борба с домашното и основаното на пола насилие по отношение на всички жертви, въвеждане на ясна, максимално облекчена и финансово достъпна административна процедура за промяна на гражданския пол, включване на актуална и научна информация за ЛГБТИ хората в учебните програми. И още - борба с училищния тормоз на основа сексуална ориентация и полова идентичност и достъп до адекватни здравни услуги за ЛГБТИ хората.

Тази годинът фокусът ще бъде върху ролята на ЛГБТИ хората у нас за развитие на обществото ни. "София Прайд" се организира от фондация GLAS, съвместно с фондациите Bilitis, ЛГБТИ Действие и Български хелзинкски комитет, с подкрепата на посолствата на САЩ, Австралия, Великобритания, Нидерландия и Франция.

Както всеки път в последните няколко години, в същия месец се очаква и т.нар. Поход за семейството - с цели противоположни на тези на Прайда. А както обикновено, в същия ден в столицата се очаква и религиозното "Шествие за Семейството".