Съдия Айлийн Кенън отложи за неопределено време делото за секретните документи на бившия президент Доналд Тръмп във Флорида, изтъквайки значителни проблеми при класифицираните доказателства, които трябва да бъдат разгледани. По график то трябваше да стартира на 20 май. Според правни експерти, цитирани от Си Ен Ен, то може да започне най-рано в края на юли.

Прокурорите настояват нова дата за процеса да бъде насрочена именно през юли. Тръмп и неговите съобвиняеми искат по-голяма отсрочка - до август или септември.

Във Вашингтон, окръг Колумбия, бившият президент има и обвинение за предполагаеми престъпления, които е извършил по време на президентството си, за да промени резултатите от изборите през 2020 г. Това дело, също заведено от специалния прокурор Джак Смит, е на пауза, тъй като доминирания от консервативни магистрати Върховен съд пожела да разгледа твърденията на Тръмп, че като президент разполага с неограничен имунитет. Решението се очаква до юли.

Тръмп е обвинен в неправомерно боравене с класифицирани документи заедно с още двама съобвиняеми, Уолт Наута и Карлос Де Оливейра, за възпрепятстване на разследването на Министерството на правосъдието. И тримата не се признават за виновни.

Решението на Кенън, която бе назначена на настоящия си федерален пост именно от Тръмп, безспорно е голям успех за бившия държавен глава, който отброява дните до изборите през ноември с надеждата, че при победа ще се изплъзне от хватката на специалния прокурор Джак Смит. Казусът с федералните документи е най-голямото правно препятствие пред избирането на Тръмп - доказателствата за престъпления на републиканеца са безспорни, някои от тях бяха публикувани в медии.

Си Ен Ен например разпространи транскрипция на запис, в който Тръмп разкрива пред журналисти и близки приятели в резиденцията си Мар-а-Лаго, че разполага със секретни документи с план за атака срещу Иран и изразява съжаление, че не може да им го изчете. Така той не само разкрива, че незаконно складира документите, но и издава, че е напълно наясно с ограниченията да разпространява съдържанието им - аргумент против основната теза на Тръмп, че след като в качеството си на президент е транспортирал кашоните с ценната информация, те автоматично са били декласифицирани.