Ако родният зрител не се е отказал да гледа българско кино след „Дякон Левски“, тази седмица може би ще прояви любопитство към нова наша продукция. На екран излиза „Омбре“, първият филм като режисьор на продуцента Захари Паунов.

„Омбре“, определян като балкански уестърн, получи „Златна роза“ за актьорския си състав на кинофестивала във Варна в края на месец октомври миналата година. След награждаването на път за София Паунов изчезна. По-късно се оказа, че е загинал в катастрофа.

Емил Тонев играе във филма, но е автор и на филмовия сценарий, по който всъщност е едноименната му авторска книга, излязла преди десетилетие. Темите в нея са приятелството, любовта, толерантността и невъзможността да се постигнат по едно и също време на едно място, особено на Балканите.

В главните роли влизат Валери Йорданов, Стефка Янорова, Любомир Бъчваров и Иван Ранков. Ще видим Йорданов в образа на музиканта Ангел, който се опитва да спечели пари от наркотици и да си купи билет за Париж. Схемата обаче пропада, Ангел побягва в гората, където попада на група балканци имигранти, между които е 17-годишният Омбре, бавноразвиващ се, луд по уестърните. Беглецът заживява сред екзотичните аутсайдери, които се препитават, произвеждайки дървени въглища. Малкото им общество се ръководи от собствени правила – странни, но справедливи и приети от всички тях. Редът в групата им обаче бива нарушен след появата на Ангел.

Ролята на Валери Йорданов е трябвало да играе покойният Петър Попйорданов. Сценаристът Емил Тонев пък има малка, но ключова роля в лентата.

Днес филмът тръгва по кината. Може да се гледа в салоните на Cine Grand, Cinema City, Дом на киното, кино „Одеон“. Второто издание на книгата на Емил Тонев е по книжарниците.

Площад Славейков