Предстоящите избори 2 в 1 предлагат много възможности за свободен, демократичен и информиран избор...Например бившият депутат Велизар Енчев се изправя срещу своята партия „Българската пролет“ на вота, който ще се проведе на 9 юни. Енчев е кандидат за народен представител като водач на листата на „БСП за България“ в Монтана. сочи справка на Клуб Z.

Същевременно обаче партия „Българската пролет“, която самият той основа през 2015 г. и на която все още се води официален председател, също се явява на двата вота – за български и европейски парламент, в коалиция „НИЕ ГРАЖДАНИТЕ“ (в нея влизат още КОЙ, „Българска работническо-селска партия“ и „Нация“).

„НИЕ ГРАЖДАНИТЕ“ излъчва своя листа в Монтана с трима кандидати за депутати.

Коалицията участва и на вота за Европейския парламент (ЕП) със 17 номинирани. Така Велизар Енчев ще се състезава срещу партията си и на тази писта – той е девети в листата на „БСП за България“ за ЕП.

По телефона Енчев обясни леко куриозната ситуация така:

„Аз вече не съм председател на „Българската пролет“ от миналата година. Партията вече се представлява от друг човек.“

Това бил Светослав Мандиков.

Велизар Енчев заяви пред Клуб Z, че е подал оставка пред ръководните органи на партията си след местните избори през 2023 г. Промяната обаче не е отразена в Софийския градски съд и в съответния Регистър на политическите партии.

Защо?

„Пред съда не е правено нищо, съгласен съм. Но удостоверяването за представяне на партията (пред ЦИК – б.а.) е направено нотариално“, каза още г-н Енчев. „Формално не съм подал молба за напускане на партията още“, добави той.

„На местните избори се представихме катастрофално. По-точно не се представихме, а партията не можа да бъде регистрирана, защото в ЦИК не ни признаха 50 подписа... Това беше причината да се разделим“, каза още Велизар Енчев.

След въпрос защо е дал права на друг човек да представлява партията му, която ще се явява негов конкурент на предстоящите избори, Енчев заяви:

„Никакъв конкурент не са, недейте така! За съжаление, няма да вземат нула и две. Това го знаете много добре.“

Велизар Енчев обясни и че от три години винаги се явява на парламентарни избори като кандидат на „БСП за България“ от гражданската квота. А през 2019 г. се представил много силно и като номиниран за евродепутат от тази политическа сила – тогава получил голям брой преференции.

Припомняме, че Енчев бе народен представител в 43-ото Народно събрание от „Патриотичния фронт“. Впоследствие той се отцепи от формацията и стана „независим“ депутат.

През 2015 г. основа и собствената си партия „Българската пролет“.

През 2021 г. Велизар Енчев бе народен представител от „БСП за България“ в краткото 45-о Народно събрание.

71-годишният Енчев е известен и с досието си в Първо главно управление на Държавна сигурност от времето на тоталитарния режим преди 1989 г.