Стратегическите сили на Русия са винаги в готовност. Това обяви руският президент Владимир Путин на днешния парад по случай Деня на победата на Червения площад в Москва, предаде Ройтерс. 

"Русия отхвърля претенциите за изключителност на които и да е страни или съюзи. Русия няма да позволи на никого да я заплашва, нейните стратегически сили са винаги в готовност", каза още той.

Според Путин Западът се опитва да изкриви истината за Втората световна война, защото пречила на колониалната му политика.

"Западът се опитва да разпалва конфликти, междунационална вражда, да сдържа суверенните центрове за развитие по света", подчерта той. "През първите години на Великата отечествена война (както Русия нарича участието си във Втората световна война - бел.ред.) СССР се сражава сам срещу нацизма, докато за Хитлер работи цяла Европа", заяви Путин, забравяйки, че конфликтът започва дни след подписването на договор за ненападение между Москва и Берлин.

Последното изречение на Путин влиза в директен сблъсък с действителността - европейски държави се сражават с Германия преди влизането на СССР в конфликта. Нещо повече - Втората световна война започва дни след подписването на договор за ненападение между Москва и Берлин, който вдъхва увереност на Хитлер, че може да се изправи срещу западните си съседки (Великобритания и Франция), без да получи удар в тила от Сталин.

Путин говори само два дни, след като положи клетва за пети мандат на поста. За 21-и път Путин приема парада в ролята си на върховен главнокомандващ. За първи път той изпълни тази функция през 2000-та година.

Без "неприятелски" страни на парада

Русия не покани на днешния Парад на победата в столицата официални представители на "неприятелски" страни, заяви говорителят на външното министерство Мария Захарова.

Страната отбелязва днес 79-ата годишнина от победата над нацистка Германия по време на Втората световна война. Честванията преминават под знака на войната на Русия срещу Украйна и взаимни обвинения между Москва и Киев за атаки срещу цивилни.

В Хабаровск се състоя най-големият парад в Далечния изток. Показани бяха легендарни танкове от времето на Втората световна война като Т-34, а също и нова военна техника, включително ракетни комплекси "Искандер-М" и модернизирани ракетни системи за залпов огън "Ураган" и "Торнадо-Г".

Главният парад на победата по традиция е на Червения площад от 10 часа с участието на 9 хиляди души и над 70 единици военна техника, а също и авиация. 

Сред чуждестранните гости на трибуните на парада ще бъдат  президентите на Беларус Александр Лукашенко, на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, на Таджикистан Емомали Рахмон, на Туркменистан Сердар Бердимухамедов.

Ще се присъединят към честванията и държавните глави на Куба, Лаос и Гвинея-Бисау.

Медведев отново беснее

Малко преди началото на парада в профила си в Х бившият президент на Русия Дмитрий Медведев заплаши с Трета световна война за пореден път.

В изказването си Медведев заявява, че "хорът от безотговорни злодеи в политическия елит на Запада" иска да изпрати западни войски в "несъществуваща държава", което може да предизвика "световна катастрофа". Тъй като Русия се чувства провокирана от подобни съображения, Медведев заявява, че вече се провежда първоначална подготовка за военни учения, включително "мерки за репетиране на подготовката и използването на нетактически ядрени оръжия".