Росен Желязков предпочита да е народен представител пред евродепутат. Това стана ясно от негово интервю пред БНТ тази сутрин.

Припомняме, че Желязков е водач на евролистата на ГЕРБ-СДС. Той обаче е и кандидат-депутат за 50-ото Народно събрание (НС). Доскорошният председател на парламента е начело на листата на ГЕРБ-СДС в Благоевград.

Росен Желязков отново заяви, че ще е „политическо решение“ дали да отиде в Европарламента (ЕП) или да бъде народен представител у нас.

След въпрос за личното му предпочитание той каза:

„Моите предпочитания, предвид моя ангажимент, са да бъда в България, но това няма никакво значение с решението. Ако партията реши друго, аз ще се съобразя с него.“

По думите му ние трябва да извадим от митологизиране работата в Брюксел.

„Един евродепутат работи три дни в Брюксел, четири дни в България. И това е нормалното. Той не отива да си смени лайфстайла или да живее някъде другаде. Така че депутатът в Брюксел работи за България, но и за Съюза три към четири – в това съотношение“, добави Росен Желязков.

След въпрос каква е оценката му за работата на служебното правителство на Димитър Главчев до момента, той посочи:

„Считам, че странно се държи това служебно правителство, но то е „брулено“ от това, че никой не го припознава. И този феномен досега не сме го наблюдавали, така че съм сигурен, че ако се концентрира повече в изборите и по-малко в правене на политики, ще бъде доста по-добре за всички.“

Според Желязков след изборите трябва да има ясна политическа отговорност и правителство с ясен политически мандат. Ако ще е коалиционно - според тежестта на партньорите, с ясно коалиционно споразумение за четиригодишен мандат.

Експерименти като ротационни правителства и модели, които са плод на тежък и необоснован политически компромис, повече не трябва да съществуват, смята той. Коментира, че предстоящата кампания ще бъде не просто конфликтна, а кампания на поредните клишета.

По думите на експредседателя на парламента ГЕРБ не са тези, които са предизвикали изборите. Той попита къде са някои от знаковите лица на ПП-ДБ като Тодор Тагарев, които станаха причина за конфликти в „сглобката“. Според Желязков чрез предсрочните избори ПП-ДБ предотвратяват "свободното си падане":

"Единствената им платформа беше колко зъл е ГЕРБ. То не бяха чували, Борисов ядеше хора. А хората очакат реални доходи, решения на проблемите си".

Росен Желязков изрази надежда, че "цикълът на тригодишно безвремие в политическия диалог, който стана прекалено профанизиран и груб, да се пречупи в юбилейния 50-и парламент".

Конституционните промени бяха един от компромисите на голямото мнозинство, каза още той.

Когато Конституционният съд се произнесе за шестата поправка, ще говорим дали ще посипваме пепел по главите си, дали ще пируваме за някакъв небивал конституционен успех. Аз лично съм убеден, че прилагането на конституционните изменения, особено в частта постоянно действащ парламент и служебен кабинет, работи изключително трудно, но неизбежно. Няма друга платформа в правовия ред, върху която да се стъпи, добави Росен Желязков.