Продължава поскъпването на горивата, като в бензиностанциите литър дизел се продава средно за 2,21 лв., а цената на бензина А-95 е 2,07 лева. От началото на февруари е имало 4 повишения на цените на горивата в големите вериги бензиностанции, показва стравка на Клуб Z.

За сметка на по-скъпите бензин и дизел, за периода е отчетено поевтиняване при пробан-бутана. "Бензинът на бедните" в момента струва 0,85 лв. за литър при 0,96 лв. в началото на февруари.

Заради поскъпването на петрола на международните пазари само през последната седмица най-масовите горива увеличиха цените си с 10-15 стотинки на литър. В момента цената на барел (159 л) петрол сорт Брент е $60,77. За последните 4 седмици суровината е поскъпнала с около 40%.

Междувременно вчера Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изпрати декларация, в която призова за затягане на мерките срещу сивия сектор в бранша "търговия с течни горива".

В момент, в който основният проблем за решаване пред страната е намаляване на бюджетния дефицит, държавата следва да концентрира всичките си усилия към генериране на приходи, по-висока събираемост на данъчните задължения и пресичаен на контрабандата, пише в документа.