Да има ли нови ски писти и лифтове или да няма? Това е въпросът и тази зима. Тя си отива, но казусът все остава висящ. Клуб Z потърси спортния министър Красен Кралев в разгара на поредните скандали и спорове. Запитахме Кралев не само за Банско, а и за останалите ни ски курорти, тъй като и там тлеят спорове и нерешени проблеми. 

"Казусът е много сложен и на него се гледа не рационално, а емоционално за съжаление, коментира Кралев пред Клуб Z. -  Дебатът дали да развиваме спорт и ски туризъм се измества в дебата хора на "Юлен" срещу хора на еколозите. Измести се към частния случай с концесионара в Банско. Да, Банско е най-известният ни и развит курорт и в момента там проблема е най-наболял и търси решение."

Попитахме министъра: Нов лифт или разширяване на сегашния?

"Аз не съм специалист инженер, но моето мнение е за ново съоръжение, отвърна Кралев. - Виждам, че специалистите са се обединили около това становище. С настоящия има проблем и ние си гоним туристите. Има забележки, че пистите трябва да са по-достъпни за деца и спортисти, но тази тема се обсъжда с концесионера."

Преди броени дни обаче витошките ски и сноуборд училища пуснаха гневна декларация срещу остарелите съоръжения в планината и призоваха управляващите да се намесят и да направят необходимото за развитието на зимните ни курорти.

"Първо, ясно и категорично, министърът на спорта, който и да е той, трябва да защитава позициите на спортната общественост. А позициите на спортната общественост категорично са за развитие на този спорт във всички курорти, рече Кралев. - Трябва да има нови писти и нови съоръжения. Не само нови, а и подмяна на сегашните. Нито един министър на спорта не може да има друга позиция. Както и не може да има различина позиция от тази, че ски туризмът е приоритетен за България. Не може ние с нашите 200 километра писти да се правим, че имаме зимен туризъм. Да, условията за туризъм за перфектни, разполагаме с перфектна хотелска база, но нямаме писти. И това е смешно. Смешно е да се твърди, че ние имаме зимен туризъм като нямаме писти. От друга страна еколозите са длъжни да защитават техните идеи за запазване на горите и околната среда. Трябва да се намери баланс за държавническо решение за баланс."

Министърът отправи нещо като апел към еколозите:

"Аз не приемам лично усилията на лидерите на екологичните организации да запазят природата. Нека и те да не приемат лично моите усилия до подсигуря развитието на ски спорта."

На Витоша нещата тотално трябва да се променят и изцяло с нови съоръжения, отвърна Кралев на въпрос за планината край столицата. - Ние в момента нямаме ресурс и аз не мога да реша проблема в първите три месеца от нашето управление. Има паднали стълбове, търсим решения влек "Заека" да бъде пуснат за децата на София за следващата година."

Кралев разви и идеи за развитие на други курорти по отношение на ски туризма и спорта.

"Миналата седмица бях в Боровец, там се срещнах с концесионерите и собствениците на съоръженията. Идеята ми е министерството да си възстанови ски шанцата и курортът да стане домакин на състезания от най-висок ранг. Имаме звезда от световна величина в сноуборда - Сани Жекова, но тя няма къде да тренира. Защо Боровец не стане център за сноуборд? Ще търсим решения и там. В Пампорово ако имат някакви идеи, нека да ги споделят. Отворени сме към всички", добави министърът.

Очаквайте в мартенския брой на списание Клуб Z голямо интервю по всичко за спорта с Красен Кралев.