Производството никога не е било задача № 1 в културата, но скоро ще стане. Финансовият министър Владислав Горанов е притиснал Министерството на културата да задължат драматичните театри и оперите да имат приходи от билети 40 на сто от своя бюджет. Иначе няма да получат субсидията си в пълен размер.

Минималният праг на приходите е част от новата методика на финансиране в сценичните изкуства, научи „Площад Славейков“. Размерът на субсидията остава същият, което при новите изисквания в културата ще доведе до значително увеличение на билетите за представления, а халтурата вероятно ще бъде най-предлаганата стока на театралната улица „Раковски“.

Драмата и операта ще трябва да изкарват 40% не от субсидията, давана им от държавата, а от целия си бюджет, в който влизат дори даренията. Задължението в националните културни институти – Народния театър, Опера, Музикалния театър, Софийската филхармония – е малко по-ниско – 35%. Куклените театри и „Сфумато“ трябва да печелят 30% от общия си бюджет.

На заседанието на Министерския съвет в сряда са били приети единните разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства.

"Поради това, че бюджетът на Министерството на културата за 2015 г. е увеличен незначително спрямо предходната година, размерът на стандартите е запазен на равнището на 2014 г. – четем съобщението в сайта на Министерството на културата. – И през 2015 година за всеки продаден билет драматичните театри ще получават по 13,50 лв., драматично-куклените театри – по 16 лв., куклените театри – по 11 лв., музикално-драматичните театри и театрално-музикалните центрове – по 40 лв., филхармонии и симфониети – по 50 лв., оперите и оперно-театралните центрове – по 60 лв., експерименталните институти („Сфумато“ – бел.ред.) – по 27 лв., Народният театър – 27 лв, Софийската опера и балет – 72 лв., Софийската филхармония – 70 лв., Държавният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” – 53 лв., Държавният музикален и балетен център (Оперетата – бел. ред.) – 61 лв.

Диференциацията на стандартите е съобразена с различията в спецификата на дейността на културните институти.“

Според специалисти, сценичните изкуства нямат шанс да докарат това ниво на приходи, искани им от държавата. Защото приказките за прилив на зрители в театъра се отнасят само за някои спектакли и то в София. Промяната ще предизвика голям проблем в театрите и оперите извън София, където публиката не е така много и платежоспособна като в столицата. За да се доближат до подобни приходи, институтите ще се наложи да вдигнат цените на билетите, така че най-евтиният да струва 10 лв. А това ще отблъсне съвсем публиката в малките населени места на България.

Директорите на институтите в сценичните изкуства са поканени да коментират новите правила в понеделник в Министерството на културата.

Площад Славейков