Сред неразбориите в здравния сектор напоследък започна да се очертава една тенденция - лекари и медицински сестри, злоупотребили с публични средства или застрашили здравето на пациентите си, все по-често получават ефективни присъди, а не малка част от тях попадат и директно в затвора. Доскоро в публичното пространство се коментираше, че немарливите доктори у нас не получават присъди, но само през последните три-четири месеца бе съобщено за три окончателни съдебни решения и началото на още толкова прокурорски проверки.   

През последните 24 часа, например, само в Пловдив са били задържани четирима зъболекари, единият от който е бил обвинен в източване на почти 17 хил. лв. от Националната здравноосигурителна каса. Нарушителката е отчитала фиктивни прегледи пред районната здравна каса, а от централното упраление й плащали по представените фактури. Средно за месец сумите варирали от 4700 до 6400 лева. При прокурорската проверка се оказало, че зъболекарката е получавала пари за цялостното лечение и профилактика на 134 деца от бедни семейства и от ромските махали на Града под тепетата, които обаче дори не знаят къде се намира кабинетът й. Установено е също, че жената е работила в комбина с още няколко души, които са я снабдявали със здравните книжки на децата срещу бонус от 25-30 лева.

Заради подобна схема вчера друга докторка от Пловдив бе осъдена на шест години и половина лишаване от свобода заради издаване на фалшиви свидетелства за намалена трудоспособност. Д-р Славка Петкова от V състав на териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК) беше задържана през януари 2011 г. заедно с други лица заради получени подкупи. Тогава беше установено, че е получавала по 200 лв. на човек или общо 18 800 лева, за да издаде неверни заключения с висока степен на нетрудоспособност на 94 лица. Схемата се е осъществявала чрез посредници и точно един от тях я е издал на органите. Освен тежката ефективна присъда, д-р Петкова трябва да изплати глоба в размер на 10 000 лв., а освен това е лишена от правото да заема държавна длъжност и да упражнява дейност като лекар в ТЕЛК за срок от 9 години и половина. Решението на съда обаче не е окончателно и подлежи на обжалване.

Последният подобен случай за мащабно източване на публични средства е от март миналата година, когато доктор от Търговище получи условна присъда за „кражбата” на 200 хил. лв. от здравната каса. Според обвинението през 2005-2006 г. чрез използване на 300 документа с невярно съдържание медикът е взел неправомерно 211 570 лева. Според съда обаче измамата е за 194 250 лв., защото по 25 от направленията действително е извършена медицинска дейност. Второто престъпление е данъчно, тъй като лекарят не е платил налози за около 89 хил. лева. Съдебното решение предвижда 3 години лишаване от свобода с изпитателен срок от 5 години, конфискация на имущество и 2-годишна забрана за управление на притежаваните от лицето медицински център и хирургична болница. От него се очаква също да изплати в НАП дължимите данъци с лихвите, както и да възстанови неправомерно получените средства от здравната каса.

Другите най-скандални случаи в здравния сектор са на осъдени доктори за лекарски грешки, довели до смъртта на техни пациенти. В края на януари, например, бившият началник на детското отделение в ямболската болница „Свети Пантелеймон” д-р Славка Кирилова получи двегодишна условна присъда, защото момиченце на година и осем месеца почина от дихателна недостатъчност в отделението. Според обвинението лекарката е проявила немърливо отношение към детето и е подценила състоянието й, защото не го е настанила в реанимация. Присъдата е с четири години изпитателен срок, освен това лекарката е лишена от правото да практикува професията си за срок от две години. Нейни колеги гинеколози от частна клиника в Града под тепетата пък получиха по година и шест месеца условно лишаване от свобода, защото по време на рутинна процедура за откъсване на полип за хистологично изследване опериращият перфорира не само стената на матката, но и тънкото черво на своята пациентка, в резултат на което тя умира от перитонит. Подсъдимите са осъдени за заплатят на близките й сумата от 200 000 лв. за причинени неимуществени вреди, но решението подлежи на обжалване пред по-висша инстанция.

Най-големият парадокс на фона на дадените примери е, че след като изтърпят наказанията си, провинилите се доктори могат спокойно да се върнат на работа. Противно на всякаква логика, за да се практикува лекарската професия, не е необходимо чисто съдебно минало. Според текстовете в Националния рамков договор за 2015 г., например, за сключване на договор със здравната каса, не се изисква свидетелство за съдимост. Така на практика, всички лекари с условни присъди, които не са зад решетките, могат безпрепятствано да преглеждат и лекуват болни.