Отстраненият от власт украински президент Виктор Янукович отново ще даде пресконференция в руския град Ростов на Дон, предаде Интерфакс.

Това ще стане утре, като часът и мястото засега са неизвестни.

Янукович се появи за първи и последен път след отстраняването му именно в Ростов на Дон, където избяга от Украйна. Той даде пресконференция на 28 февруари, седмица, след като парламентът в Киев го обяви за самоотстранил се от управлението. Тогава Янукович заяви, че продължава да се смята за законен държавен глава и че всички действия на новото украинско правителство са нелегитимни.

Новината за предстоящата поява на Янукович последва неколкодневните слухове, че той е починал от инфаркт. Те бяха пуснати от някои украински и руски медии. Лекарите в Ростов на Дон неведнъж отрекоха тези твърдения.

Украйна обяви Янукович за международно издирване чрез Интерпол по обвинение в убийства на цивилни граждани при протестите в Киев през февруари. При сблъсъците загинаха 88 души.

Освен това предстоящата поява на Янукович става на фона на нарастващото напрежение в Крим. От десетина дни там постоянно пристигат руски войници и броят им вече е над 30 000. В неделя автономната република Крим ще реши с референдум дали да се присъедини към Русия или да остане част от Украйна, като запази автономията си.

Опасността от руска насилствена анексия на полуострова все още не е отминала. 58 на сто от населението на Крим е руско и не признава централното правителство на Украйна. Мнозинството от него е и против влизането в ЕС.