Прокурорът на Международния наказателен съд заяви днес, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", включително на израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс.

Карим Хан каза, че според него Нетаяху, израелският министър на отбраната Йоав Галант и трима ръководители на "Хамас" са отговорни за военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Израел и ивицата Газа. Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население". 

Освен Нетаняху и Галант, прокурорът на Международния наказателен съд иска да бъдат арестувани също лидерът на "Хамас" в Газа Яхия Синуар, ръководителят на военното крило на групировката Мохамед Дейф и политическият лидер на "Хамас" Исмаил Хания, смятан и за върховен ръководител на движението, отбелязва ДПА.

Новината предизвика гневни реакции от страна както на Израел, така и на "Хамас".

Израелският опозиционен лидер Яир Лапид нарече решението "катастрофа" и изрази очакване Конгресът на САЩ да обсъди въпроса.

Високопоставеният представител на "Хамас" Сами Абу Зухри на свой ред заяви, че прокурорът на Международния наказателен съд "приравнява жертвата с палача" и окуражава Израел да продължи своята "война на изтребление" в Газа.