Кралете на прогресив метъла "Дрийм тиътър" ще свирят в София на 29 юли, съобщиха от София Мюзик Ентерпрайсис. Засега концертът на легендарната група е предвиден за посредствената зала "Фестивална", но истинските фенове се надяват, че в последния момент някой стадион ще изяви желание да приеме "театралите" на терена си.

Така, след поредица концерти из Северна и Южна Америка, музикантите ще се върнат към Европа, като календарът на турнето им предвижда и раздрусване на българската столица.

"Дрийм тиътър" безспорно са една от най-значимите живи рок групи в света. Бандата в състав Джон Петручи (китара), Джон Миунг (бас китара), Джеймс Лабри (вокал), Джордан Рудес (клавир и континуум) и Майк Манджини (барабани) винаги е впечатлявала с интелигентното си тълкуване на тежкия рок. А перфектните им откъм звук и емоция концерти са впечатляващи. Който не вярва, ще се убеди и в София, която е част от новото турне. То стартира в началото на годината и промотира последния им албум, озаглавен просто и ясно Dream Theater, издаден у нас от Орфей Мюзик, изключителен лицензиант на Warner Music International.

Албумът Dream Theater излезе през септември 2013 г. и бележи нова глава в историята на групата. Той е първият написан и записан с участието на барабаниста Майк Манджини (присъединил се към бандата през 2010 г.), който участва изцяло в творческия процес. Манджини години наред държи рекорда за най-бърз барабанист в света с 1203 удара в минута.

Малко история: прогресив метъл групата е създадена през 1985 г. под името Majesty от Джон Петручи, Джон Миунг и Майк Портной. След няколко промени в съставa тримата основатели остават заедно, а към тях се присъединяват Джеймс Лабри и Джордан Рудес. През септември 2010 г. Майк Портной напуска, а останалите провеждат прослушване за нов барабанист. Без много колебания избират свръхнадарения Майк Манджини да стане част от екипа им.

През 2012 г. "Дрийм тиътър" получиха своята първа номинация за "Грами" в категорията за най-добро хард рок/метъл изпълнение за "On The Backs Of Angels". Песента е първата от 11-ия им студиен албум A Dramatic Turn Of Events , който дебютира в топ 10 в класациите на 14 държави, включително и в САЩ, където зае 8-ма позиция в Billboard Top 200 Album Chart.

Билетите за концерта ще бъдат на достъпни цени - 60, 70 и 80 лева. Продажбата им стартира на 14 март от 10:00 часа. Всички билети, закупени през първата седмица от 14 до 21 март включително, ще са на промоционална цена с 10% отстъпка, съобщават още организаторите.