На какво може да бъде оприличено състоянието на държавата ни според нейния премиер. Бойко Борисов даде повече от цветист отговор на семинара на младежите от ГЕРБ в Сандански.

Според премиера страната ни може да бъде оприличена на... жаба, сложена в тенджера с вряща вода.

"Ако една крастава жаба я сложиш в тенджера с вода и я поставиш на един котлон, на който бавно повишаваш температурата, тя ще кряка и най-накрая ще умре, без да разбере", каза премиерът.

Според него България и най-вече енергетиката се намират в такова състояние.

Премиерът обясни на партийния комсомол, че българската енергетика е унищожавана бавно, но системно в продължение на години, а сега на някои им било удобно да прехвърлят вината за проблемите на ГЕРБ.

"Няма как да изкупуваш скъп ток, а да го продаваш евтино, както прави в момента НЕК", изчисли Борисов.  И повтори метафората си, че "държавата е като врящата на бавен огън крастава жаба, която бавно се унищожава".

После премиерът допълни образните описания. Цитиран от агенция "Фокус" да казва следното:

"Така и България изкупува висок ток продава Марица 1 и 2, продава ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове на знайни и незнайни, но температурата се е повишила до максимум. Ще се стигне до там България да колабира, да не го осъзнава, а всъщност е мъртвец."