Премиерът Пламен Орешарски и лидерите на подкрепящите го партии БСП и ДПС - Сергей Станишев и Лютви Местан се събраха на среща с над 200 поканени журналисти. Управляващите трябва да отговорят "на всички въпроси", "без забранени теми", "открито". Те трябва да демонстрират, че във властта няма задкулисие.

Срещата започна в 11 часа в понеделник в зала 3 на НДК. На кръгла маса в средата на залата се разположиха Орешарски и двамата лидери, а на останалите места насядаха главни редактори и собственици на медии. Редови журналисти също можеха да задават въпроси.Пресконференцията се предава по държавните радио и телевизия и по някои частни национални медии.
Срещата с медиите по програма трябва да трае два часа. 

При откриването й премиерът Орешарски изброи какво е свършило правителството му за месеците от началото на управлението.

 По думите му, когато поел управлението в средата на 2013 г. , страната била "след близо 4 години на управленски волунтаризъм, с доста нарушени принципи на демократичното управление с икономика на няколкогодишна депресия и разрастване на дълговете както в правителствения сектор, държавните предприятия и особено в сектора енергетика". "Голям брой български граждани бяха в нарастваща бедност и социално отчаяние", заяви Орешарски.

 "Днес социално-икономическата обстановка остава трудна. Налице са само първи позитивни сигнали, че бизнесът може да се развива без да бъде притискан под една или друга форма, че социалните групи ще се завърнат. Подобрихме събираемостта на държавните приходи, само за втората половина на миналата година приходните агенции събраха половин милиард повече, въпреки че ВБП остава на същото равнище. В същото време успяхме да върнем почти цялото ДДС", отчете Орешарски.Според него правителството е разработило и внедрило няколко мерки за подобряване на събираемостта. Той даде за пример синхронизирането на мобилния контрол в митниците.

"Осъществихме напредък по големите инвестиционни проекти. Ускорихме усвояването на европейските фондове. В края на март 2013 г. реално изплатените средства по ОП достигнаха 37% от всички предвидени в 7-годишния програмен период, в края на февруари ние постигнахме почти 20% увеличение" , е друга точка в отчета на министър-председателя.

"Въпреки колебанието, овладяхме бежанската криза",  похвали се още Орешарски.

Той отчете още, че е необходимо заздравяване на политическата обстановка в страната. 

Всяка година има избори, това не означава, че не трябва да се правят социални политики, коментира той по въпроса дали увеличаването на пенсиите с 30 лева е предизборен ход.

След Орешарски думата взеха последователно лидерите на БСП и ДПС.

"Причината да инициираме тази среща с медиите е, че в последните години политика и публичното говорене се превърнаха в територия на омразата", започна Станишев.

"Политическият разговор е подменен с крясъци и популизъм, и ще е сведен до много лични отношения, което е изкривяване на политически и обществения интерес. Няма съмнение, че тези, които се стремят да превърнат евроизборите в избори на "за” или "против” правителството, ще се стараят да го превърнат на междубалканска разправия. Аз и моята партия отказваме да участваме в тази какофония и искаме да върнем политически дебат там, където му е мястото", подчерта Станишев.

Станишев отправи съвети към медиите. Главната им роля, по думите му, е по-авторитетна от политиката, "защото медиите формират общественото мнение".

"Затова потърсихме този разговор, защото смятаме, че сега е важно да се говори за същината на политиката. Още от февруари миналата година страната се намира в изключително нестабилна и изострена ситуация и всяка грешка може да бъде повод за взрив", каза още Сергей Станишев.

Според Лютви Местан никое управление не е било по-критикувано от сегашното. Кабинетът обаче заслужавал да изкара пълен мандат, според него.

Лидерът на ДПС говори доста за аграрната политика на правителството на Орешарски.

"Кабинетът има идея да реши фундаменталния проблем на българското земеделие и българския земеделски производител. Той заслужава пълния си мандат", заяви Местан.

"При присъединяването към ЕС допуснахме една фундаментална грешка. Пред вас е председател на партия, който е в състояние да признае грешката. Като механизми за преки плащания на земеделски производители, от Европа, заложихме предпоставки за южноамерикански тип земеделие; днес само 6 процента от земеделските производители получават 80% от размера на преките плащания от 1.082 млрд. лв. 80% от тези средства се получават от 6% едри земеделски производители. Земеделски производители, които обработват до един хектар, бяха изключени от механизма на преките плащания, това са над 90-95% от земеделските производители в България", каза Местан.

"От 2014 г. ще прилагаме преразпределително плащане, чрез което малки и средни стопанства ще получават вместо 30-45 лева пряко плащане на декар. От това няма да пострадат едрите производители. Най-важното – точно този сегмент – малки, рискови производители, които обработват до един-два хектара – ще получават константна субсидия от 1250 евро, без задължението да изпълняват зелените ангажименти", обеща лидерът.

1250 евро, необвързани дори с конкретно производство, това е най-радикалната промяна, за която земеделският производител е можел да мечтае през изтеклите седем години членство на България в ЕС. Това е най-радикалната стъпка за създаване на трайна заетост в българското село, каза Местан. Тази новина си струва да стигне до всеки земеделски производител, това не е обещание, това просто ще се случи, заяви още той.

/Очаквайте подробности/