„Проблемите на България са свързани с олигархичните зависимости. Те не са леви, нито десни. Но същевременно с това, олигархичното статукво в България се поддържа както от леви, така и от десни партии“, заяви пред втория конгрес на „Движение 21“ Татяна Дончева.

Тези зависимости поставят на ключовите места хора, непригодни да формулират и да предлагат решения на проблемите, хора, които работят за обогатяване на задкулисните и олигархични кръгове. Решаването на този въпрос е огромна и нелека задача“, описа ситуацията Дончева.

Преизбраният лидер на „Движение 21“ бе поканила на конгреса представители на повечето политически сили. Там бяха проф. Огнян Герджиков, проф. Камелия Касабова, доц. Стоян Александров, депутатът от БСП Петър Мутафчиев. Но най-голяма изненада предизвика появата на премиера Бойко Борисов.

Няколко часа след запечатаната от фоторепортерите целувка между двамата, в ефира на Нова телевизия Татяна Дончева го обяви за зависим от задкулисието.

„Защо след като е толкова радикален спрямо Владимира Янева, не е толкова радикален спрямо Владимир Писанчев? (председателя на ДАНС – б.ред.) Значи Бойко Борисов е зависим и хората, които са поставили Писанчев и Лазаров, не му позволяват да ги махне“, отговори си сама Дончева.

По-късно припомни историята с подправените подписи на Борисов като кмет на София и намекна, че това е един от начините той да бъде „държан“.

„Не виждам Бойко да бъде готов на конфликт с Цацаров. Той не иска никакви конфликти“.

Преди това Дончева даде обяснение на тази пасивност:

„Той мисли само за президентските и местните избори. Но като играеш за 0:0 нали знаеш какво става?“

Татяна Дончева не харесвала първите 100 дни на правителството, защото „няма посока, прекалено много се търси баланс, който е в ущърб на действията“.

Не мисля, че сегашното мнозинство иска да прави съдебна реформа“, продължи бившата червена депутатка.

Съдебната реформа бе акцент и в изказването на Дончева пред конгреса.

"Ситуацията със съдебната система изисква радикални промени. Те засягат включително промени в Конституцията. Ние не бива да се плашим от тези конституционни промени, нито от обстоятелството, че за част от тях може да се изисква свикване на Велико народно събрание. Преди това обаче трябва да се започне незабавна работа по създаването на вариантите за нормативните промени. Очевидно управляващите се страхуват от такива промени и нямат експертен потенциал да ги правят“, каза Татяна Дончева.