"Ние ще вземем адекватни, пер-со-на-лни мерки срещу природозащитниците, защото сме най-ощетени финансово от цялата работа. Какви, какви? Каквито даже не очаквате. Това за предупреждение го считайте."

Това е част от телефонен разговор между екоактивист и неизвестен мъж, за който съобщиха днес от Коалиция "За да остане природа". От природозащитната организация от месеци получавали заплахи по телефона, но атаките зачестили в края на миналата седмица, твърдят от коалицията.

Лицето се представяло за свързано със ски зоната в "Банско". Случайно или не въпросните обаждания съвпадат с възобновения дебат около концесията на "Юлен" АД в курорта, с исканията (засега без да има официално нещо на хартия) за строителство на втори кабинков лифт там и с проверката на Окръжна прокуратура - Благоевград, от която стана ясно: нарушения в "Банско" има, но наказани няма да има.

От "За да остане природа" са подали сигнал в прокуратурата и са поискали да се разкрие самоличността на анонимния заплашвач. Ето какво още разказват от екокоалицията:

Неизвестното лице, което е отправяло телефонните заплахи, се е представило с пълни подробности за името и позицията си. Станало ясно, че е свързано със ски зона Банско в Национален парк "Пирин" (ако името, с което се представя, в действителност е неговото, тъй като посочвал, че е един конктерен архитект, свързан с проекти на Банско).

Лицето е звъняло настойчиво и е проявявало упоритост, докато открие хората, които да заплаши по телефонаВ разговора обадилият се цитира детайли, имена на фирми и лица. 

Също така се хвалел, че вече се занимава с "проектирането на "новата писта". Намеквал и за политическа протекция

"Намеците за политически протекции в разговора са обосено обезпокоители в навечерието на очакваното решение на правителството за ски зоната и само бързите действия на компетентните органи могат да разсеят съмненията за предопределеност", посочват природозащитниците.

Те били обвинени от анонимния мъж, че заради тях имало опашки за лифта в Банско. "Ние ще вземем адекватни, пер-со-на-лни мерки, защото сме най-ощетени финансово от цялата работа". 

На въпрос какви мерки могат да вземат, лицето е отговорило: "Какви, какви? Каквито даже не очаквате. Това за предупреждение го считайте."

Мъжът добавил и че природозащитниците са "жалки, беззащитни персони, които се криете като хлебарки" зад организацията, в която работят. 

Посочил също така: "оня нещастник Тома Белев, знам ви всичките, всичките ви знаем".

Единият разговор приключил с "Айде, много ти здраве, моето момче. Ти внимавай какво правиш вече оттук нататък."

"Системният тормоз срещу определени хора в няколко екологични неправителствени организации започва още преди няколко месецаЗаплахите срещу тези хора се отправят през служебните телефони и в качеството им на служители, които изпълняват служебните си задължения в организациите. Това е наказуемо деяние съгласно Наказателния кодекс", посочват още природозащитниците.