Столичната прокуратура отказва да образува дело срещу здравния министър Петър Москов, съобщи Дневник. Сигналът от ДПС срещу него беше по повод изказванията му пред медиите за нападенията на лекари от Спешна помощ, които Движението определи като расистки.

В началото на декември поредица побои над лекари предизвикаха здравния министър да заяви, че линейките няма да влизат в ромските квартали, където според негови данни се случват повечето нападения, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците. От 225 нападения над линейки, 174 са се случили в ромски квартали, твърди министърът.

"Няма никакъв смисъл от свитите разходи за здравеопазване всячески да се опитваме да подобрим качеството, а моите лекари да бъдат малтретирани и бити", каза тогава д-р Москов.

От ДПС поискаха оставката на Москов, като обявиха, че данните му за нападенията не са верни. След като не срещнаха подкрепа в парламента, от Движението заговориха дори и за вот на недоверие срещу кабинета. В крайна сметка подадоха сигнал в прокуратурата.

Софийска градска прокуратура обаче е установила, че в този случай няма целенасочено и умишлено подбуждане към расова дискриминация, насилие или омраза, основана на раса, народност или етническа принадлежност. Друг от мотивите за отказ от наказателно дело е, че единствена цел на произнесените изрази не е било подтикване на адресатите на изявлението към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Реакцията на обществото беше смесена. Някои определиха изявленията на д-р Москов като расистки и дискриминационни, но повечето се изказаха положително за твърдата му позиция в защита на българските лекари. Премиерът Бойко Борисов също подкрепи министъра си, като чрез медиите го помоли само "да говори по-внимателно".