Строителната компания "Балканстрой" се опитва чрез офшорна схема да избегне плащане на дълг от 60 млн. лв., заявиха Уникредит Булбанк и ОББ в съвместно презсъобщение.

През 2007 г. двете банки съвместно отпуснали кредит от 33 млн. евро на "Балканстрой", с които в старозагорското село Ковачево било изградено предприятието за производство на гипсокартон "Техногипс". За обезпечение на кредита било заложено предприятието, както и неговите активи.

В един момент "Балканстрой" спира обслужването на кредита и в началото на февруари банките започват принудителното му събиране. Но фирмата, заедно с регистрирана на остров Тортола (Британски Вирджински острови) офшорна компания, която е представлявана от човек, участвал в управлението на "Балканстрой", започват координирани действия, чиято цел е да възпрепятстват събирането на вземанията, пишат двете банки.

На 09.02.2015 г., в 11.22 ч. в Централния регистър на особените залози в полза на офшорната компания ИНВЕНТО БИЗНЕС КОРП е вписан залог върху всички движими вещи, машини и съоръжения на „ТЕХНОГИПС" ЕАД за сума от 60 милиона лева.

Четири часа по-късно, в 15.37 ч. същия ден, офшорната компания пристъпва към продажба на заложеното имущество, което длъжникът ѝ предава незабавно и доброволно. За разлика от услужливото поведение на длъжника към офшорната компания, на двете банки е отказан достъп до заложените активи.

"Случаят показва явен стремеж за отнемане възможността на кредиторите да се ползват от предоставената им от закона защита, като съществува риск да се проведе процедура по продажба на заложените активи без реално разгласяване, ред и правила за участие, с което имуществото да се продаде на предварително определен единствен облагодетелстван купувач.

Според пазарна оценка от декември 2014 г., заложените движими вещи имат стойност от над 30 милиона лева. „ОББ" АД и „УНИКРЕДИТ БУЛБАНК" АД считат, че евентуалната им продажба на стойност, занижена спрямо тези нива, ще бъде явен опит за нарушение на закона и увреждане на интересите на кредиторите на дружеството. Банките няма да допуснат подобни нарушения на закона и с всички допустими от него средства ще защитават правовия ред и законните си интереси.

С настоящото бихме искали да обърнем внимание на другите кредитори на фирми от Групата на "Балканстрой", да следят внимателно поведението и действията на своите длъжници от тази Група, с оглед своевременно предотвратяване и недопускане на подобни противозаконни действия", пишат банките.

Клуб Z се свърза с офиса на "Балканстрой", но от компанията не дадоха коментар за случая. В Търговския регистър залогът още не е вписан.

"Балканстрой" е една от най-големите строителни фирми, основана е през 1994 г. Извършва жилищно, обществено, индустриално и инфраструктурно строителство, като е изпълнила над 100 проекта в страната и на международно ниво.

В компанията работят повече от 1197 служители, като над 100 от тях са инженери.