Председателят на парламентарната здравна комисия ген. Стоян Тонев да освободи всички постове, които заема като част от ГЕРБ, поиска премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят свали цялата си политическа подкрепа от ген. Тонев след като вътрешен одит на Министерството на отбраната установи, че докато е бил ръководител на най-голямата болница в страната, е позволил тя да работи в частен интерес с прикрит договор за наем на помещения и апаратура.  

По този повод по-рано днес ген. Тонев беше изслушан от изпълнителната комисия на партия ГЕРБ и обяви, че е подал заявления до главния прокурор и до председателя на Сметната палата, в които настоява за извършването на пълни проверки по случая. В писмата си ген. Тонев настоява да се установи законността на управлението и начина на сключване на договори на ВМА – София за периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 година.

„Смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитетът на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия“, посочва в писмата си ген. Тонев, информира пресцентърът на ГЕРБ.

Бившият директор на ВМА отрича да е подписвал фалшиви договори или да е толерирал частни фирми. Собствените му подозрения са, че нападките срещу него са изфабрикувани, за да го дискредитират заради постовете, които заема.

"Аз самият съм дерматолог и се търсят някакви връзки там, където ги няма", опита се да се оправдае пред журналисти ген. Тонев, но така и не успя да обори заключенията на одитния доклад.

Според него в продължение на 10 години частна клиника е източвала пари от ВМА като е генерирала загуби изцяло за сметка на болницата. Разкритията бяха оповестени в репортаж на бТВ тази неделя, независимо че самата проверка е била извършена в средата на миналата година.

В документа се разглеждат взаимоотношенията между ВМА и частната фирма „Дерма прим“ ООД – групова практика за специализирана медицинска помощ, която работи на територията на Клиниката по дерматология във ВМА и чийто собственик е нейният шеф проф. Мирослава Кадурина. Според вътрешния одит, приходите на клиниката между 2007 и 2014 г. са в размер на 2,1 млн. лв., а разходите – за повече от 12 млн. лева. Проверяващите са категорични, че този резултат се дължи на неразграничимостта между разходите за клиниката и тези за естетичната дерматология на фирма „Дерма прим“ – разходи, които ВМА е поела изцяло за своя сметка. Наличните отчети не съдържат достоверна информация за размера на разходите, извършени от „Дерма прим“ при ползването на медицинската апаратура, а само брой на обслужени пациенти от частната практика. Съдържащата се в отчетите информация там не е обвързана с никакви форми на контрол от страна на ВМА. В същото време разходите на частната фирма са отчитани като разходи на клиниката, констатират от Министерството на отбраната.

И още – макар и двамата да отричат да са имали бизнес отношения, справка в делата на Софийския градски съд категорично доказва, че през 2000 г. Стоян Тонев и Мирослава Кадурина са съдружници във фирма „Дерма прим“, като всеки от тях притежава съответно 33 и 34% от нея. Година по-късно дружеството е ликвидирано от Мирослава Кадурина. Днес в базата данни на Агенцията по вписванията „Дерма прим“ съществува като регистрирана фирма за специализирана медицинска помощ със същото седалище, както в началото на новия век – сграда, собственост на съпругата на ген. Тонев и на дружество, чийто мажоритарен дял принадлежи на Мирослава Кадурина.