Съдът оправда ранобудния студент Александър Кирицов по обвинение, че е нанесъл лека телесна повреда на полицай по време на изпълнение на служебните му задължения.

Полицаят се жалва от удар в областта на скулата, въпреки че малко след ареста на Кирицов, не кой да е, а лично главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви, че става въпрос за "извадено рамо". Случаят е от нощта в края на 2013 г., в която бившият вече вътрешен министър Цветлин Йовчев бе заграден от участници в протестите срещу кабинета "Орешарски", докато вечеря в столичен ресторант.

                     Александър Кирицов

Днес, година по-късно, Софийския районен съд реши, че няма достатъчно доказателства за обвинението срещу Кирицов.

Какво се случи в онази нощ. На 14 декември 2013 г., в разгара на броженията срещу правителството на БСП, ДПС и "Атака", протестиращи засякоха Йовчев да вечеря в ресторант на ул. "Кракра", съвсем близо до сградата на Народното събрание, около която по това време всяка вечер се събираха митингуващи. Новината бързо се разнесе и за нула време министърът се оказа блокиран в заведението.

Сред протестиращите бе и Кирицов. Реагира и полицията и се стигна до сблъсъци с протестиращите. 

        Цветлин Йовчев в ресторанта на ул. "Кракра".

Арестувани бяха няколко младежи, но само Кирицов е бил задържан за 72 часа. Останалите са били пуснати след 23 (при първоначално задържане от 24 часа). 

"Имаше агресия от страна на униформените само при задържането. В двата следствени ареста - на Първо РПУ и в сградата на НСлС на "Г.М. Димитров" не са се отнасяли лошо с мен", разказа ранобудният студент пред Клуб Z, след днешното съдийско решение.

Излизайки от ареста, тогава през декември, Кирицов с учуда научил от медиите, че е извадил рамото на полицай. "Новината" дойде тогава от пресконференция, която дадоха Лазаров и Йовчев. Излезе от устата на главния секретар. "Едно лице задържано за 72 часа за насилие над полицай, който е с извадено рамо", обави Лазаров.

"Оказа се, че в обвинителния акт се твърди, че съм ударил полицейския служител в областта на скулата. Как извадено рамо стана скула - не знам", коментира Кирицов.

Той твърди, че никога не е удрял полицай, че не е виждал обвинителя си преди първото заседание на съда, че не го помни от нощта на ул. "Кракра". Мотивите на СРС да го оправдае се позовават на свидетели - на двама протестиращи и на живущи на улицата, които твърдят, че не са виждали Кирицов да е удрял полицай.

Как изобщо се е стигнало до арест и съд младежът си обяснява така:

"Факт е, че вече три месеца бях по улиците, имаха профили на хора, които участваха в протестите. Опитваха се да правят какво ли не за убиване на протестите".

Полицаят обвинител все пак има извадено медицинско свидетелство за нанесената му телесна повреда на скулата. Кирицов не изключва възможността в действителност да е бил ударен от някого, но не и от него.

"Постоянно имаше ситуации на напрежение", казва ранобудният студент.

Той очаква днешното решение на съда да бъде обжалвано.