"Обмислям въпроса за подаване на оставка".

Това заявява отстранената съдийка и ръководителка на Софийски градски съд Владимира Янева в интервю пред defacto.bg. Тя каза още, че ще е решила окончателно до заседанието на ВСС в четвъртък.

Миналата седмица ВСС единодушно гласува Владимира Янева да бъде отстранена, докато срещу нея приключи воденото досъдебно производство. Това стана по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, а проиводството е по състав, свързан с незаконно разрешение за използване на специални разузнавателни средства, свързано с с разработката "Червеи".

Доклад на Бюрото за контрол на СРС-тата уточнява, че Янева не е трябвало да одобрява използването на СРС в тези случаи, а е трябвало да отговори с мотивиран отказ, защото не става въпрос за достатъчно тежки престъпления.

Друго нарушение на съдийката е било, че е удължила подслушването на едно от лицата над допустимите от закона 180 дни. Ето как Янева се защитава:

"Твърдя, че исканията са били за няколко вида деяния, едното, от които винаги е било за тежко престъпление. В този смисъл не съм нарушавала закона."