До 2020 г. в света трябва да се появят първите "умни" спринцовки за еднократна употреба, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Би Би Си. Новите инжекции ще се чупят след първото убождане, за да се избегне рискът от предаване на болести като HIV и хепатит, които се разпространяват най-често при повторно или многократно ползване на една и съща спринцовка.

Според проучване от 2014 г. заради рисково инжектиране близо 1.7 милиона души по света са се заразили с вируса на хепатит В, 315 хил. души – с вируса на хепатит С, а 33 800 – с ХИВ. В тази връзка СЗО публикува нови директиви за инжекциите, преценявайки, че милиони хора могат да бъдат защитени, ако програмите за здравни грижи ползват спринцовки за еднократна употреба, съобщи Франс прес. Новите спринцовки ще са по-скъпи, но масовата им употреба ще е по-евтина от лечението на СПИН или хепатит, твърди здравната огранизация.

За да се бори с разпространението на заболяванията СЗО планира не само да въведе спринцовките за еднократна употреба, но също така цялостно да намали броя на инжекциите. По данни на организацията всяка година по света се поставят около 16 милиона инжекции. От тях само 5% са ваксини, а други 5 на сто убождания се използват при кръвопреливане. Останалите 90% са мускулни или подкожни инжекции за прием на лекарства.

Според СЗО в повечето случаи тези инжекции не са необходими и могат да бъдат заместени с хапчета. Проблемът е, че в много страни хората просто очакват да им бъде поставена инжекция, защото смятат, че това е най-ефикасното лечение.