Наш кореспондент

   ТАМПА, ФЛОРИДА – Калифорнийският петролен гигант „Шеврон“ напуска Румъния, с което слага точка на плановете си за добиване на природен газ в Европа от шистови пясъци, съобщи телевизията Си Ен Би Си. Нефтената компания не е единствената, която се отказва да работи в тази насока на Стария континент. От щаба на „Шеврон“ допълниха, че проектът в Пунгещи, Ръмъния, не е се оправдава от икономическа гледна точка. Затова компанията се отказва от концесията си в северната съседка на България. Преди малко повече от месец фирмата се изтегли и от Полша, посочвайки същата причина.

„Шеврон“ възнамерява да изостави проучванията си в румънските концесии през 2015 г.“, съобщил в и-мейл до Си Ен Би Си представителят на компанията Кент Робъртсън. „Бизнес решението е резултат от факта, че проекта в Румъния не може да конкурира другите инвестиционни перспективи в нашата глобална програма“, допълва Робъртсън. В момента „Шеврон“ притежава правата върху 24 хиляди квадратни километра в шистовата концесия Барлад, Североизточна Румъния, а така също още три парцела с обща площ от 2 711 квадратни км в югоизточната част на страната.

Решението на Калифорнийският гигант в нефтения бизнес е голям удар по европейската шистова индустрия, посочва бизнес телевизията. Много представители на ЕС подчертаха изключителната важност на разработването на енергийни проекти, които да намалят зависимостта на страните от съюза от доставките на руски природен газ.

През 2014 г румънският премиер Виктор Понта окачестви проучвателните услия на чуждестранните петролни фирми като „невъзможна мисия“. „Изглежда ние нямаме шистов газ, борихме се много упорито за нещо, което не съществува“, заяви тогава Понта по румънския телевизионен канал „Антена 3“.

Преди две години Агенцията за енергийна информация, базирана в САЩ, прогнозира, че Румъния притежава петите по богатство в Европа залежи от шистов газ. Първите четири страни в класацията са Русия, Полша, Франция и Украйна.

За Полша американските предварителни очаквания се изчисляваха на над 148 милиарда кубически метра газ. Местните надежди там също претърпяха серия от разочарования. Преди „Шеврон“ да се оттегли от полския проект, знамената там свиха „Ексон Мобил“ и „Маратон Ойл“, които в продължение на 3 години извършваха газово пручване.

През октомври 2014 г. в статия за европейската шистова индустрия уебсайтът Oilprice.com писа, че Полша е „най-голямата надежда на ЕС за разбиване на монопола на Русия върху доставките природен газ“. Франция също засили проучването в областта, но в страната е в сила строга забрана върху добиването на нефт и газ от шистови пясъци и скали, коментира Си Ен Би Си.

„Големите играчи в петролния бизнес оттеглят залаганията си в европейските шисти, което е стратегическо решения“, заяви Айлдар Давлетшин, анализатор по енергоносителите  в компанията „Ренесанс кепитъл“. „Тези проекти се намираха в сферата на прогнозите, затова нямат толкова голямо значение, както например гигантските възможности в Мексиканския залив. Лично аз, не смятах, че Полша и Украйна в близко бъдеще ще се превърнат в големи центрове за доставки на енергетиката. Проучването за шистов добив в Европа бе толкова под въпрос, че руските компании предугаждаха отсъствието на конкурентни доставки в далечен план", заключава Давлетшин.